NOVE SMJERNICE

Opovrgnuta studija koju su Britanci radili još 1944.: ‘Unos vitamina C treba biti udvostručen‘

Ilustracija, limuni
 Vladimir Dugandzic/Cropix
Viitamin C proizvodnje kolagena pomaže u obnavljanju kože, kostiju, krvnih žila i hrskavice, a također i u zacijeljenju rana.

Znanstvenici su ponovno analizirali podatke istraživanja engleskog Istraživačkog instituta Sorby iz 1944. godine koji je dokazao da dnevni unos vitamina C treba iznositi 45 miligrama, prenosi The Washington Post.

Sada već ugašena istraživačka ustanova odgovorna za smjernice koliku je količinu vitamina C potrebno svakodnevno unositi u organizam, stvorena je kako bi mogli procijeniti koliko je zdrava prehrana britanskih građana u vrijeme kada je zaliha hrane bila mala.

U istraživanju je sudjelovalo 20 volontera koji su dobili različite količine vitamina C svaki dan, 0 mg, 10 mg ili 70 mg kako bi se moglo doći do rezultata koliko je miligrama potrebno čovjeku da ne razvije znakove nedostatka spomenutog vitamina.

Kako bi ispitali utjecaj nedostatka vitamina u organizmima volontera, znanstvenici su ih u eksperimentu ozljeđivali te pratili brzinu njihovog oporavka.

Naime, vitamin C koji se inače nalazi u citrusima i nekom povrću, zbog proizvodnje kolagena pomaže u obnavljanju kože, kostiju, krvnih žila i hrskavice, a također i u zacjeljenju rana.

Trenutne smjernice za unos vitamina C ne temelje se na maksimiziranju ukupnog zdravlja, već na sprječavanju skorbuta, opasne bolesti koja nastaje zbog nedostatka vitamina C u prehrani, prije nekoliko je stoljeća bila smrtonosna bolest.

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) u Sjedinjenim Državama trenutno predlažu 90 mg vitamina dnevno za muškarce i 75 mg dnevno za žene.

"Takav unos vitamina C dvostruko je veći od dnevnog unosa vitamina C od 45 mg kojeg trenutno preporučuje WHO prema studiji otprije 77 godina, no, u skladu je s panelima za pisanje Nacionalne medicinske akademije", kaže američki nutricionist Philippe Hujoel.

Istraživanje je isto tako otkrilo da je potrebno više vremena da se nadoknadi nedostatak vitamina C nego što se ranije mislilo, a također je za liječenje nedostatka vitamina potrebno veće doziranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:58