OZNAKE NA NJEMAČKOM

Oprez! Na tržištu se pojavila krivotvorena verzija Ozempica: ‘U tome može biti svakakvog smeća‘

Ilustracija

 Dr P. Marazzi/Sciencephoto/Profimedia/Dr P. Marazzi/sciencephoto/profimedia
Do sada nije zabilježeno da se takav krivotvoreni lijek pojavio na našem tržištu

Dok proizvođač nastoji povećati proizvodnju Ozempica kako bi uhvatio korak s ogromnom potražnjom, na tržištu Europe pojavila se njegova krivotvorena verzija.

Riječ je o lijeku za dijabetes tipa 2, no problem je što ga mnogi koji nemaju tu bolest koriste za skidanje kilograma. Stanje u ljekarnama – uglavnom je na nuli.

"U rijetkim trenucima kada ipak dođe u ljekarnu, razgrabi se u istom danu. Eventualno, postoje popisi pacijenata koji nas zamole da ga stavimo sa strane kada dođe i to je to“, kaže za RTL Danas Josip Nodilo, farmaceut.

Oni kojima je neophodan često uzaludno hodaju od ljekarne do ljekarne.

"Neki nama poznati liječnici znaju zamoliti za neke svoje ako ga možemo staviti sa strane, na žalost – u većini slučajeva odgovor je da ne možemo jer ga nema. Do njega se pokušava doći na sve moguće načine, ali ga na žalost nema", izjavio je Nodilo.

Na tržištu Europe pojavila se njegova krivotvorena verzija.

"Prema informacijama koje smo zaprimili iz sustava žurnog uzbunjivanja krivotvoreni lijekovi Ozempic pojavili su se u pojedinim veleprodajama u zemljama Europske unije i Velike Britanije. Označeni su na njemačkom jeziku i uglavnom dolaze iz veleprodaja s područja Austrije i Njemačke“, upozorava Maja Bašić, glasnogovornica Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

U HALMED-u kažu kako do sada nije zabilježeno da se takav krivotvoreni lijek pojavio na našem tržištu. No u susjednoj Austriji krivotvorine su došle do pacijenata, a istražitelji sumnjaju da i dalje cirkulira među građanima. Više ljudi završilo je u bolnici koji su dobili napadaje i hipoglikemiju.

"Ako je samo hipoglikemija, dobro je. On je dijabetičar, on je prepoznao hipoglikemiju došao u bolnicu, dobio infuziju, glukoze, stabilizira se i nikome ništa, ali u tome može biti tko zna kakvog smeća. Tko ti brani da odštampaš savršene kutijice s logom, da sve izgleda kao pravo, a da za tablete sastružeš ovog bijelog praha sa zida, ove žbuke i da je stisneš u kompresor“, napomenuo je Vladimir Trkulja, stručnjak za farmakologiju s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Pojava krivotvorina bila je samo pitanje vremena, tvrdi struka. Vanjsko je pakiranje jednako originalu, a razlika je u brizgalici.

"Pretpostavljamo da je riječ o lijekovima koji su nabavljeni s ilegalnog tržišta, putem interneta i sl. iz neovlaštenih distribucijskih kanala“ dodaje glasnogovornica HALMED-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 12:07