HRABRA ENA ŠARAC

Osječka lavica se nakon operacije glave koja je trajala 13 sati javila majci: ‘Pobijedila sam!‘

Ena Šarac
 Privatni Album
Do sad je prošla 3 sepse, 5 kirurških otvaranja glave, operaciju noge, bila je prikovana za invalidska kolica, a dobila je i dijabetes

Ena Šarac (26) u srijedu je u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu imala tešku operaciju glave koja je trajala 13 sati, a niti dva dana kasnije javila se majci i opet pobijedila, kako i sama voli reći.

"Enica je prebačena jutros na odjel. 24 sata nakon operacije dokopala se mobitela i odmah me nazvala, srce moje. Pričale smo sat vremena i kaže da ju ništa ne boli osim noge iz koje su vadili žilu za presađivanje", napisala je na Facebooku njezina mama Biserka i razveselila brojne Enine prijatelje.

Naime, prije desetak dana bris glave je otkrio da je Enu napala bolnička bakterija MRSA.

Liječnici su najavili da će joj tijekom operacije skinuti pola lubanje i presaditi mišić iz noge i leđa na obje strane glave i presaditi žilu iz noge te spojiti iz glave na vratnu žilu. Radilo se o iznimno kompliciranoj operaciji i važno je da se ne odbaci strano tijelo i da uspostave krvotok preko te žile. Iako su liječnici planirali osam sati operacije, trajala je čak pet sati više.

image
Ena i mama Biserka
Privatni Album

Lavica iz Osijeka još jednom je pokazala golemu izdržljivost i hrabrost.

"Prvo kosidba glavurde pa sve što je zaokruženo prvo treba odšarafiti i poskidati, izmjeriti rupu u koju onda treba presaditi mišić iz noge ili ruke pa napraviti novu plastiku i ugraditi ju i onda staviti nove pločice i kopčice i onda zatvoriti lubanju i finiširati lijepim slavonskim vezom i da... dobro izglancati da se čelemba sjaji", napisala je u svom šaljivom tonu prije nekoliko dana.

Osječanka je do sad prošla tri sepse, pet kirurških otvaranja glave, operaciju noge, godinu i pol je bila prikovana za invalidska kolica, a dobila je i dijabetes. No, duhom nikad nije klonula. I uvijek se vratila na noge.

Prvog dana 2. razreda osnovne škole oboljela je od tumora na mozgu i otada je svi znamo kao djevojku koja se nikada ne predaje.

2017. godine joj je otkriven i neoperabilni tumor na kralježnici, a onda je došla i nova dijagnoza - akutna mijeloična leukemija.

"Leukemija je u remisiji. Bilo je gadno, ali taman kada sam trebala na dogovor za potragu u registru matičnih stanica, polako se organizam sam počeo boriti i eto - uspio", ispričala je Ena 2019.

I doktori su bili iznenađeni.

"Nisu se susretali s takvim ishodom. Jedan liječnik je rekao svojoj prijateljici da se ne zbližava sa mnom jer neću preživjeti sve dijagnoze pa će joj biti teško kada 'odem'. Liječnici me obožavaju samo kada nisam njihov pacijent. Doslovce ne znaju kako bi me liječili jer kažu da nisam po nikakvim normalnim parametrima ni protokolima. Ena - tempirana bomba... svaku sekundu može nešto eksplodirati!", rekla je ova čudesna djevojka koja baš nikad ne skida osmijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:26