HRANA KAO LIJEK

Otkriven još jedan veliki benefit mediteranske prehrane: ‘Za četvrtinu smanjuje rizik od razvoja te bolesti‘

Ilustracija

 Marian Vejcik/Profimedia.com/Profimedia/Marian Vejcik/profimedia.com/profimedia
Prehrana s puno voća, povrća, ribe i dobrih masnoća štiti od razvoja demencije, bez obzira na genetsku predisponiranost na tu bolest
Prehrana s puno voća, povrća, ribe i dobrih masnoća štiti od razvoja demencije, bez obzira na genetsku predisponiranost na tu bolest

Mediteranska prehrana bogata povrćem, ribom, plodovima mora i orašastim plodovima smanjuje rizik od razvoja demencije za čak četvrtinu, pokazali su preliminarni rezultati nove studije koja bi mogla dovesti do razvoja novih oblika liječenja, piše Guardian.

Podaci sugeriraju da pretežno biljna prehrana štiti od razvoja demencije, bez obzira na genetsku predisponiranost osobe na tu bolest, što bi, kažu znanstvenici, mogao postati temelj neke buduće javnozdravstvene strategije ukoliko daljnja istraživanja povrde nalaze.

Suautorica studije, Janice Ranson sa Sveučilišta Exeter, kaže: ‘Rezultati naše studije, u koju je bilo uključeno mnogo ispitanika, pokazalo je da mediteranska prehrana, bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima, ima pozitivan učinak na zdravlje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:05