Mediteranska prehrana bogata povrćem, ribom, plodovima mora i orašastim plodovima smanjuje rizik od razvoja demencije za čak četvrtinu, pokazali su preliminarni rezultati nove studije koja bi mogla dovesti do razvoja novih oblika liječenja, piše Guardian.
Podaci sugeriraju da pretežno biljna prehrana štiti od razvoja demencije, bez obzira na genetsku predisponiranost osobe na tu bolest, što bi, kažu znanstvenici, mogao postati temelj neke buduće javnozdravstvene strategije ukoliko daljnja istraživanja povrde nalaze.
Suautorica studije, Janice Ranson sa Sveučilišta Exeter, kaže: ‘Rezultati naše studije, u koju je bilo uključeno mnogo ispitanika, pokazalo je da mediteranska prehrana, bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima, ima pozitivan učinak na zdravlje...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....