NOVO ISTRAŽIVANJE

OTKRIVEN NOVI LIJEK ZA ĆELAVOST 'Ovo je veliki korak naprijed u liječenju'

 Yale University

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale uspješno su, uz pomoć lijeka za artritis, postigli da 25-godišnjem muškarcu koji je bio posve ćelav i bez dlaka po tijelu ponovo narastu, kosa, trepavice i ostale dlake po tijelu. Znanstvenici su lijek tofacitinib citrat dali pacijentu koji je patio od autoimune bolesti alopecia universalis zbog koje je bio posve ćelav i bez dlaka po tijelu. U roku od osam mjeseci potpuno su mu narasle kosa i brada koje nije imao sedam godina.

- Rezultat je upravo onakav kakvom smo se nadali i predstavlja velik korak naprijed u liječenju oboljelih od ove bolesti – rekao je dr. Brett A. King, autor studije koja je objavljena u posljednjem broju stručne publikacije Journal of Investigative Dermatology.

Taj pacijent, čije ime nije poznato, bolovao je, osim od alopecie universalis, i od psorijaze, a lijek tofacitinib koji su mu dali autori istraživanja odobren je od Američke agencije za lijekove i hranu za liječenje reumatoidnog artritisa, no prethodno je u ispitivanjima na laboratorijskim miševima uspješno bio korišten za liječenje alopecije i psorijaze. U svakom slučaju, rezultat je fascinantan: od potpune ćelavosti u početku liječenja došlo je do toga da je vlasište, nakon osam mjeseci liječenja, bilo prekriveno gustom plavom kosom, a ponovo su narasle i brada, trepavice i ostale dlake po tijelu bez kojih je pacijent bio godinama.

Pacijent je uzimao 10 mg tofacitiniba dnevno tijekom dva mjeseca, a zatim još po 15 mg lijeka tijekom iduća tri mjeseca da bi nakon ukupno osam mjeseci ponovo imao kosu, bradu, obrve, trepavice te ostalim dijelovima tijela gdje su ispale. Pozitivno je i to što je pacijent izjavio da nije imao nikakvih neželjenih nuspojava, a ni laboratorijski testovi nisu pokazali da je došlo do bilo kakvih anomalija. Autori studije smatraju da ovaj lijek djeluje na način da „isključuje“ imunološki napad organizma na folikule dlaka. Što se tiče psorijaze, kažu da djeluje kod nekih, ali ne kod svih oblika te boelsti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:36