ZAŠTITA IZ PRIRODE

OVA HRANA ŠTITI OD DIJABETESA Što jesti da spriječitekroničnu upalu organizma

Unos velike količine flavonoida, ali i antocijanina te drugih tvari prisutnih u bobičastom voću, čaju i čokoladi može donijeti zaštitu od razvoja dijabetesa tip 2, pokazalo je istraživanje objavljeno u posljednjem broju stručne publikacije Journal of Nutrition.

Istraživanje u koje je bilo uključeno više od 2.000 ispitanika pokazalo je da je visok unos određenih tvari iz tih namirnica povezan s nižom inzulinskom rezistencijom te boljom regulacijom šećera u krvi. Otkriveno je i da te namirnice smanjuju upalu koja se, ako je kronična, također povezuje s dijabetesom, ali i bolestima srca i krvnih žila te rakom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Voditelj istraživanja, prof. Aedin Cassidy sa Sveučilišta East Anglia, kaže da su se usredotočili na flavonoide, koji su prisutni u aromatičnom bilju i povrću, poput peršina, celera i majčine dušice, te na antocijanine, prisutne u bobičastom voću, crnom grožđu i drugom tamno crvenom voću i povrću te u vinu.

Otkrili su da osobe koje u organizam unose puno antocijanina i flavonoida imaju manju inzulinsku rezistenciju, a poznato je da je visoka inzulinska rezistencija povezana s dijabetesom tip 2. Drugim riječima, osobe koje često i u velikim količinama konzumiraju namirnice bogate tim tvarima, a to su bobičasto voće, aromatično bilje, crno grožđe, ali i čokolada i čaj, imaju manji rizik za razvoj dijabetesa.

Također, istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su konzumirali najviše antocijanina imali najmanje šanse da razviju kroničnu upalu, a ona se povezuje s najvećim zdravstvenim problemima današnjice, kao što su dijabetes, debljina, bolesti srca i krvnih žila te rak.

Oni koji su konzumirali najviše flavonoida povisili su u organizmu razinu proteina koji pomaže u reguliranju raznih metaboličkih procesa, među kojima je i reguliranje šećera u krvi. Jedino što znanstvenici zasad još ne mogu točno reći jest koju količinu tih tvari treba dnevno unijeti u organizam kako bi se stvarno smanjio rizik za razvoj dijabetesa tip 2.

Autori istraživanja kažu da su naročito uzbuđeni zbog ovih rezultata, između ostalog i zato što su pokazali da neke komponente čak i onih namirnica koje se obično smatrau nepoželjnim, poput čokolade ili vina, mogu biti korisne za naš organizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:06