ZAŠTITA IZ PRIRODE

OVA HRANA ŠTITI OD DIJABETESA Što jesti da spriječitekroničnu upalu organizma

Unos velike količine flavonoida, ali i antocijanina te drugih tvari prisutnih u bobičastom voću, čaju i čokoladi može donijeti zaštitu od razvoja dijabetesa tip 2, pokazalo je istraživanje objavljeno u posljednjem broju stručne publikacije Journal of Nutrition.

Istraživanje u koje je bilo uključeno više od 2.000 ispitanika pokazalo je da je visok unos određenih tvari iz tih namirnica povezan s nižom inzulinskom rezistencijom te boljom regulacijom šećera u krvi. Otkriveno je i da te namirnice smanjuju upalu koja se, ako je kronična, također povezuje s dijabetesom, ali i bolestima srca i krvnih žila te rakom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Voditelj istraživanja, prof. Aedin Cassidy sa Sveučilišta East Angl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 07:06