Unos velike količine flavonoida, ali i antocijanina te drugih tvari prisutnih u bobičastom voću, čaju i čokoladi može donijeti zaštitu od razvoja dijabetesa tip 2, pokazalo je istraživanje objavljeno u posljednjem broju stručne publikacije Journal of Nutrition.
Istraživanje u koje je bilo uključeno više od 2.000 ispitanika pokazalo je da je visok unos određenih tvari iz tih namirnica povezan s nižom inzulinskom rezistencijom te boljom regulacijom šećera u krvi. Otkriveno je i da te namirnice smanjuju upalu koja se, ako je kronična, također povezuje s dijabetesom, ali i bolestima srca i krvnih žila te rakom.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Voditelj istraživanja, prof. Aedin Cassidy sa Sveučilišta East Angl...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....