ZA DOBRO JUTRO

OVA JE HRANA 'PRAZNA' I SAMO VAM ŠTETI Od pet namirnica na ovoj listi jednu ste vjerojatno ponijeli za užinu - vrijeme je da preispitate odluku

 Profimedia, Alamy
 

Postoje namirnice koje su kalorijski pune, ali uz to i vrlo hranjive - obilate proteinima i zdravim mastima poput primjerice orašastih plodova, ili dobrim ugljikohidratima kao kruh od cjelovitih žitarica ili pak slatki krumpir, piše Slobodna Dalmacija.

No postoje i namirnice koje su iznimno visoke u kalorijskom smislu, ali zato potpuno "prazne", bogate su samo rafiniranim šećerima i štetnim mastima, bojilima i emulgatorima, a nutritivno nam nisu ni od kakve koristi. Nakon konzumacije istih osjećamo se jednostavno - loše.

Nutricionistkinja i terapeutkinja Frances Phillips izdvaja deset namirnica koje bismo trebali ukloniti s menija, a umjesto njih se poslužiti pravom hranom. Na ove pak namirnice, od danas, možete zaboraviti, prenosi Webmd.

1. Bijeli kruh

Najlakši korak koji možete poduzeti ako ste odlučili dovesti svoju prehranu u red, je da izbacite bijeli kruh i zamijenite ga onim od cjelovitih žitarica. S vrlo malo nutrijenata, bijeli kruh uz to ima i oko 100 kalorija po jednoj kriški, što je svakako previše budući da ne obiluje baš vitaminima.

2. Voćni sokovi

Doza vitamina C koju ćete popiti u jednome voćnome soku zanemariva je. No količina kalorija je itekako uočljiva, naročito ako pazite na dnevni unos. Vrijedi to za sve kupovne sokove, stoga ih zamijenite boljom opcijom poput svježe iscijeđenog narančinog soka kod kuće.

3. Peciva

Vjerojatno ste, kao i mnogi, marendu odlučili provesti na putu do pekare i nazad. Potrudite se ipak birati "punije" opcije poput sendviča sa sirom ili purećom šunkom - lisnata peciva naprosto su "prazna" i imaju vrlo, vrlo malo nutrijenata. No zato su puna šećera.

4. Keksi

Keksi, čokoladice i ostale slastice nikako nisu opcija koja će vam osigurati "bolje jutro". Dapače, ako ih konzumirate ujutro, razina energije mogla bi naglo narasti, potom i vrlo naglo - pasti. Puni palmina ulja i umjetnih bojila, keksići su zadnji na listi ukoliko si želite osgurati kvalitetan obrok.

5. Majoneza

Iako se radi od samo tri sastojka, majoneza je namirnica koja je pri vrhu liste kaloričnih, ali nudi vrlo malo. Osim ukusa za kojim je većina ovisna, ovaj namaz zapravo ne nudi ama baš ništa. Nutrijenti su minimalni, kalorije maksimalne, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:17