NOVI IZUM

Ova kaciga mogla bi izliječiti neizliječivo: Infracrvenim zrakama protiv demencije

Kaciga koja potencijalno liječi demenciju
 Durham University/Ferrari/Profimedia
Kaciga bi mogla biti korisna i za druge poremećaje, poput Parkinsonove bolesti, traumatske ozljede mozga ili bolesti motornih neurona

Kaciga koja infracrvenim svjetlom omamljuje vaš mozak mogla bi pomoći u liječenju demencije, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Durham. Naime, spomenuti znanstvenici razvili su kacigu koja odašilje svjetlost u mozak izravno kroz lubanju.

image
kacigu je razvila tvrtka Maculume
Durham University/Ferrari/Profimedia

Ispitivanje uređaja pokazalo je kako je nošenje kacige dva puta dnevno po šest minuta poboljšalo pamćenje, motoričke funkcije i vještine obrade mozga kod zdravih odraslih osoba. Znanstvenici tvrde da ako bi se postignuti rezultati ponovili kod osoba s demencijom, kaciga bi mogla "promijeniti igru" u borbi protiv demencije, ujedno i neizlječive bolesti od koje boluje oko 850.000 Britanaca. Kaciga vrijedna 7250 funti funkcionira na procesu koji se naziva "foto-biomodulacija" tijekom kojega su impulsi infracrvene svjetlosti usmjereni duboko u mozak. Kaciga PBM-T, koju je razvila tvrtka Maculume, odašilje infracrveno svjetlo iz 14 LED svjetlosnih nizova hlađenih ventilatorom.

Uređaj je osmislio dr. Gordon Dougal, liječnik opće prakse u okrugu Durham, koji je radio sa znanstvenicima na ispitivanju tzv. "transkranijalne fotobiomodulacijske terapije" (PBM-T).

- Potrebno je mnogo više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio mehanizam kacige. Istraživanja su pokazala da valne duljine infracrvene svjetlosti pomažu u 'preokretanju' oštećenja živčanih stanica kod pacijenata s demencijom. Tretman pojačava mitohondrije koji stanicama daju energiju, što potiče mozak da aktivira imunološke stanice koje uklanjaju otrovne proteine ​​povezane s demencijom - tvrdi dr. Dougal.

Istraživači vjeruju da terapija također povećava razinu dušikovog oksida te stoga poboljšava protok krvi u mozgu, pazeći da više kisika dospije do moždanih stanica. Nadaju se da bi kaciga mogla biti korisna i za druge poremećaje, poput Parkinsonove bolesti, traumatske ozljede mozga ili bolesti motornih neurona. Kaciga se stavlja vrlo lagano, što znači da se terapija može provesti i kod kuće.

image
unutrašnjost kacige
Durham University/Ferrari/Profimedia

Vodeći istraživač dr. Paul Chazot, koji je proveo 20 godina proučavajući infracrvene valne duljine za liječenje demencije, rekao je: "Dokazano je da je kaciga unaprijedila i poboljšala pamćenje za zdrave ljude nakon što je njihov mozak izložen specifičnim utjecajima".

- Iako je ovo jedno od prvih takvih istraživanja, očigledno je da će terapija infracrvenim zrakama itekako doprinijeti liječenju demencije u budućnosti - zaključuje Chazot. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Photobiomodulation, Photomedicine and Laser Surgery".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:09