REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Ova namirnica snižava kolesterol, pomaže srcu i još mnogo toga: ‘Dovoljno je pola žličice dnevno...‘

Ilustracija

 /Pixabay/Pexels
Prvo istraživanje uključivalo je 60 tisuća žena, a drugo 32 tisuće muškaraca. Trajala su čak 28 godina!

Dvije studije koje su se provodile unutar sveukupno 28 godina, otkrile su da bi maslinovo ulje moglo pomoći u smanjenju smrtnih slučajeva povezanih s demencijom, a mala količina ulja na dnevnoj bazi korisna je za održavanje kognitivnih funkcija, prenosi Salon.

Prvo istraživanje uključivalo je 60 tisuća žena, a drugo 32 tisuće muškaraca, dok se napredak i stanje sudionika pomoću upitnika provjeravalo svake četiri godine. Bez obzira na kvalitetu prehrane sudionika, prema navodima studije, oni koji su konzumirali više od pola žličice maslinovog ulja dnevno, imali su 28 posto niži rizik smrti od demencije u odnosu na sudionike koji ga nisu konzumirali nikad ili rijetko.

Dr. Anne-Julie Tessier, koautorica istraživanja i postdoktorandica na Harvard T.H. Chan školi javnog zdravlja, objasnila je da je odabir prirodnog proizvoda kao što je maslinovo ulje, umjesto masti poput margarina ili majoneze, siguran i zdrav izbor koji može smanjiti rizik od smrtonosnih posljedica demencije.

- Također je moguće da maslinovo ulje ima neizravan učinak na zdravlje mozga tako što pomaže zdravlju kardiovaskularnog sustava, nadodala je.

Konačni rezultati istraživanja još nisu recenzirani ili objavljeni, ali poznato je da masne kiseline u maslinovom ulju mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola. Maslinovo ulje kao sredstvo protiv demencije bila je i tema rasprave na ovogodišnjoj konferenciji Nutrition 2023, godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:33