VELIKA STUDIJA

Ova supernamirnica smanjuje tlak, trbuh i usporava starenje, do srednjih godina treba je jesti pet puta tjedno

Ilustracija, namirnice u kuhinji

 Andrii Lomako/Panthermedia/Profimedia/Andrii Lomako/panthermedia/profimedia
Istraživanje provedeno tijekom tri desetljeća pokazalo je da redovito konzumiranje oraha može dovesti do boljeg zdravlja srca

Nova istraživanja govore da konzumiranje šake oraha dnevno može produžiti životni vijek i smanjiti rizik od gojaznosti te poboljšati zdravlje srca.

Istraživanje provedeno tijekom tri desetljeća pokazalo je da redovito konzumiranje oraha može dovesti do boljeg zdravlja srca. Orah je bogat kemikalijama koje štite DNA uništavajući reaktivne molekule. Sudionici istraživanja koji su redovito jeli orahe bili su vitkiji i u boljoj kondiciji kako su starili. Imali su manje triglicerida te niži krvni tlak.

Istraživanje se temelji na više od 3.000 osoba širom SAD-a koje su praćene tijekom tri desetljeća - do svoje pedesete godine. To je razdoblje kad su muškarci i žene najviše skloni razvoju "trbuščića" ili pretilosti, što može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili nekih oblika raka.

Sudionici su bili podijeljeni u tri skupine: konzumenti "oraha", "drugih orašastih plodova" ili "oni koji ne konzumiraju orašaste plodove". Sudionici koji su konzumirali orahe imali su bolje rezultate u kvaliteti života i tjelesnoj aktivnosti od drugih dviju skupina. Također, opće zdravlje srca bilo im je bolje. Prosječno povećanje tjelesne mase kod njih je bilo manje, bilo je manje slučajeva pretilosti, a razina glukoze u krvi bila je niža. Također su imali niži "loš" kolesterol od konzumenata "drugih orašastih plodova".

Prethodna istraživanja pokazala su da pet obroka orašastih plodova tjedno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:55