HIIT

'OVAKO GUBITE 28,5% VIŠE KILA, A NAKON VJEŽBANJA NISTE PRETJERANO GLADNI' Svi su poludjeli za hit metodom treninga koju prakticira i Fani Stipković

Fani Stipković
 Aktivna Hrvatska / Promo
 

Trening koji uključuje kratke intervale intenzivnog vježbanja (HIIT) učinkovitiji je za gubitak kilograma od duljeg vježbanja nižeg intenziteta, pokazala je studija čije rezultate u subotu objavljuje BBC.

Iako su svi sudionici izgubili kilograme, pokazalo se da su oni koji su radili HIIT - intervalni trening visokog intenziteta - zabilježili gubitak kilograma 28,5 posto veći od onih koji su umjereno dulje vježbali, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Britanskom časopisu za sportsku medicinu.

Međutim, znanstvenici upozoravaju da HIIT nije za svakoga.

"On povećava rizik od ozljeda i dovodi do višeg kardiovaskularnog stresa", kažu oni.

Znanstvenici iz Saveznog sveučilišta u Goiasu u Brazilu analizirali su podatke 576 muškaraca i 522 žene različitih stupnjeva kondicije.

Intervalni trening definira se kao aerobni trening koji uključuje ponavljanje kratkih intenzivnih vježbi, između kojih je kratka pauza. Izmjenjuju se intervali treninga visokog intenziteta (npr. sprintanje) s intervalima niskog intenziteta (npr. sporo hodanje) ili s potpunim odmorom.

Te vježbe uspoređene su s duljim umjerenim vježbanjem u trajanju prosječno između 30 i 45 minuta. Svi su sudionici vježbali najmanje četiri tjedna.

Oni koji su radili HIIT izgubili su prosječno 1,58 kilograma, a oni koji su vježbali nižim intenzitetom 1,13 kg.

Doktor Niels Vollaard sa Sveučilišta Stirling, stručnjak za zdravlje i vježbanje, kaže da je paradoks u tome da se više kalorija potroši za duljeg umjerenog vježbanja, ali ipak postoje dva moguća objašnjenja za veći gubitak kilograma kod HIIT-a.

"Prvo, HIIT dovodi do veće potrošnje kalorija nakon vježbanja - metabolizam može biti povišen čak i jedan dan nakon HIIT treninga", kaže on.

Osim toga, nakon takvog treninga, ljudi su manje gladni, dodaje.

Ovaj oblik vježbanja već je pohvalila naša novinarka Fani Stipković, velika zaljubljenica u sport i vježbanje. U kombinaciji s još nekim oblicima treniga poput CrossFita, pilatesa i joge Fani kaže da je vježbanje balansira i potiče pa se osjeća zdravije i sretnije, a to joj mijenja život na bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13