OPASNO PO ZDRAVLJE

OVDJE POTPIŠITE PETICIJU ZA ZABRANU KANCEROGENOG HERBICIDA! Upravo se glifosat najčešće koristi, a ima brojne razorne utjecaje po zdravlje i okoliš

 Hanza Media

ZAGREB - Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec pozdravio je u srijedu početak prikupljanja potpisa europske građanske inicijative koja od Komisije traži da državama članicama predloži zabranu glifosata, izmijeni postupak odobravanja pesticida te da odredi razinu na koju će trebati smanjiti upotrebu pesticida, a koja će biti obvezujuća u cijeloj Europskoj uniji, priopćio je ured zastupnika Škrleca.

Europska komisija donijela je u lipnju prošle godine odluku o privremenom tehničkom produljenju korištenja glifosata na 18 mjeseci na području EU-a sve dok Europska agencija za kemijske proizvode (ECHA) ne donese svoje mišljenje o sigurnosti upotrebe spornog herbicida koje se očekuje do kraja 2017. godine.

“Prošle godine svjedoci smo brojnih neuspjelih pokušaja država članica da se slože oko daljnje autorizacije glifosata na području EU-a, što je bila jasna poruka Europskoj komisiji da mora povući prijedlog o produljenju dozvole za upotrebu glifosata. Stoga pozdravljam pokretanje europske građanske inicijative o ovom izrazito važnom pitanju te vjerujem kako će velika većina građana EU-a biti protiv daljnje upotrebe ovog najčešće korištenog i potencijalno kancerogenog herbicida koji ima brojne negativne učinke za okoliš i ljudsko zdravlje", komentira Škrlec.

"Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8250 potpisa, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca, donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga inicijative te u konačnici predložiti državama članicama zabranu glifosata koja će onda biti obvezujuća za cijelu Europsku uniju", objašnjava on.

"Pozivam sve građane i udruge u Hrvatskoj da putem ove inicijative direktno utječu na kreiranje europskih zakona i jasno iskažu svoje mišljenje o zabrani upotrebe glifosata u EU“, poručuje Škrlec, navodi se u priopćenju.

Europska građanska inicijativa protiv glifosata nalazi se na poveznici https://sign.stopglyphosate.org/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 09:51