OPŠIRNA STUDIJA

'OVE DJEVOJKE NISU PROMISKUITETNE' Znanstvenici konačno opovrgnuli veliku zabludu o seksu

 Foto: Colourbox

Strahovi da cjepivo za HPV (humani papiloma virus) utječe na promiskuitetno seksualno ponašanje - nije opravdan, tvrde znanstvenici.

Nakon studije provedene u Kanadi otkrili su da je cjepivo za HPV imalo vrlo malo utjecaja na seksualno ponašanje tinejdžerki.

HPV cjepivo sprečava širenje raka uzrokovanog humanim papiloma virusom. No, s obzirom da se HPV (humani papiloma virus) prenosi spolnim putem, neki smatraju da cjepivo potiče promiskuitet, a drugi su zabrinuti za moguće nuspojave.

Iako se često infekcija HPV-om provuče nezamijećeno, i pritom ne uzrokuje uznemiravajuće simptome - može se dogoditi da uzrokuje i genitalne bradavice pa čak i rak maternice.

Ovaj virus može napasti i muškarce i žene, no pušenje, česti seksualni odnosi s različitim partnerima kao i gubitak nevinosti u vrlo mladoj dobi - su rizični faktori koji mogu doprinijeti razvitku bolesti.

Većina žena ima infekciju HPV-om makar jednom u životu, i to prođe bez dijagnosticiranja bolesti.

Od 2006. godine ovo cjepivo odobreno je za upotrebu u mnogim svjetskim zemljama, uključujući i Kanadu. Zemlje su uvele i nacionalne programe cijepljenja mladih djevojaka protiv HPV-a, u dobi kada još nisu seksualno aktivne.

No vrlo brzo se pojavila bojazan da djevojke nakon cijepljenja stječu lažni dojam zaštite i sigurnosti, te nepromišljenije stupaju u seksualne odnose, i tako zapravo uvećavaju rizik od obolijevanja od seksualno prenosivih bolesti.

No, znanstvenici s Kraljevskog sveučilišta u Ontariu su opovrgli ovu teoriju.

Tim pod vodstvom dr. Leah Smith je nakon analize 260.000 djevojaka objavio zaključak studije: 'Nacionalni program cijepljenja protiv HPV-a ni na koji način ne uvećava rizik zaraze spolno prenosivim bolestima, niti je zabilježen povećan broj trudnoća. Ovi podaci odnose se na dob djevojka od 14 do 17 godina starosti'.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Canadian Medical Association Journal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:11