VELIKO ISTRAŽIVANJE

‘Ovo bi mogla biti nova era u borbi s kilogramima‘: Pojavio se novi lijek, ali i brojna pitanja

Ilustrativna fotografija
 Lindsey Parnaby/AFP
‘Nijedan dosad odobreni lijek za liječenje pretilosti nije dao ovakve rezultate. Ovo je početak nove ere‘, rekao je Stephen O‘Rahilly

Veliko međunarodno istraživanje otkrilo je da je lijek semaglutid koji potiskuje apetit nekim ljudima pomogao da izgube više od jedne petine svoje tjelesne težine, piše BBC.

Sudionici istraživanja na tjednoj su bazi primali injekcije lijeka, a i savjete za vježbanje te prehranu. Studija, u kojoj je sudjelovalo gotovo 2.000 osoba, pokazala je da su sudionici tijekom 15-mjesečnog istraživanja u prosjeku izgubili 15 kilograma.

Znanstvenici koji su proveli studiju kažu da bi ona zbog svojih rezultata mogla označiti početak nove ere u borbi protiv pretilosti, a rekli su i da je u pripremi još terapijskih rješenja.

Jan iz engleskog grada Kenta sudjelovala je u istraživanju te je izgubila 28 kilograma, odnosno više od petine svoje tjelesne težine. "Lijek je promijenio moj život i potpuno promijenio moj pristup hrani", rekla je te dodala da se uvijek osjećala loše kada bi držala dijetu. "Sada je sve drukčije jer sam manje gladna."

No, otkad je prestala primati lijek, apetit joj se vratio i počela je dobivati na tjelesnoj težini. "Dok sam sudjelovala u istraživanju, težinu sam gubila bez ikakvih problema, a sada se osjećam kao da se opet borim s hranom", rekla je Jan za BBC.

Neke osobe koje boluju od šećerne bolesti tipa 2 već koriste semaglutid, no u ovom je istraživanju davan u većim dozama od uobičajenih koje primaju dijabetičari.

Lijek funkcionira tako da preuzme kontrolu nad apetitom osobe i imitira hormon GLP1 koji se luči nakon zasitnog obroka.

Neki sudionici istraživanja dobili su semaglutid, a drugi su dobili placebo. Svi su dobili savjete o tome kako se zdravije hraniti.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine, pokazali su da su osobe koje su primile semaglutid u prosjeku izgubile 15 kilograma dok su osobe koje su primile placebo izgubile u prosjeku 2,6 kilograma. Nadalje, 32 posto sudionika istraživanja koji su primili lijek izgubili su petinu svoje tjelesne mase. Usporedbe radi, samo dva posto sudionika istraživanja koji su primili placebo izgubili su petinu svoje tjelesne mase.

"Ovo će promijeniti sve kada se radi o količini izgubljenih kilograma", rekla je za BBC profesorica Rachel Batterham, jedna od voditeljica istraživanja. "Posljednjih 20 godina istražujem pretilost i do sada nismo pronašli učinkovit način liječenja te bolesti, osim operativnih zahvata iz sfere barijatrijske kirurgije."

Semaglutid će se uskoro poslati na odobrenje regulatornim tijelima, a Batterham očekuje da će ga kao terapiju prvo propisivati specijalizirane klinike te da će tek kasnije postati naširoko dostupan.

Semaglutid je kod nekih sudionika istraživanja izazvao određene nuspojave poput mučnine, proljeva, povraćanja i zatvora. Trenutno se provode petogodišnje studije koje će otkriti može li gubitak kilograma pomoću ovog lijeka biti dugoročno održiv.

"Nijedan dosad odobreni lijek za liječenje pretilosti nije dao ovakve rezultate", rekao je Sir Stephen O'Rahilly, profesor na Sveučilištu Cambridge. "Ovo je početak nove ere u razvoju lijekova protiv pretilosti. Cilj je razviti lijekove koji će dati rezultate poput ovih koje je dao semaglutid, samo s manje nuspojava."

Dr. Duane Mellor, dijetetičar s Medicinskog fakulteta Aston rekao je da uvijek dobro imati dodatne opcije za liječenje pretilosti, ali i da se mora shvatiti da je promjena životnih navika nužna za gubitak kilograma. "Svaka promjena može donijeti potencijalne rizike pa se prije svakog pokušaja gubitka kilograma trebate konzultirati s liječnikom", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:57