NEKOLIKO SAVJETA

OVO SU OSNOVNE MJERE ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA BRADAVICA Važno je brinuti se o higijeni

 Shutterstock
Kako biste smanjili rizik od nastanka bradavica, važno je provoditi redovite higijenske mjere

Bradavice ili veruke promjene su na koži ili sluznicama uzrokovane djelovanjem humanog papiloma virusa (HPV). Do sada je identificirano više od stotinu tipova HPV-a, od kojih su tipovi 1, 2, 3, 4, 7, 8 i 10 najčešći uzrok običnih bradavica koje se najčešće javljaju na šakama i stopalima. Prisutnost HPV-a u stanicama epidermisa (površinskog sloja kože) potiče zadebljanje epitela i različite promjene na stanicama, koje dovode do nastanka specifičnih vidljivih promjena na koži ili sluznicama. Te promjene mogu biti pojedinačne ili višestruke.

HPV se prenosi od čovjeka na čovjeka, ali i s jednog na drugi dio tijela. Bradavice se najčešće javljaju kod djece i mlađih osoba, mogu trajati godinama, a često spontano nestaju.

Kako biste smanjili rizik od nastanka bradavica, važno je provoditi redovite higijenske mjere. Bradavice su izuzetno zarazne i iznimno je važno primijenjivati mjere opreza kojima ćete spriječiti širenje bradavica po tijelu i prenošenje drugima.

• Pojačano pazite na osobnu higijenu, često perite ruke, što manje dodirujte bradavice. Izbjegavajte trljanje bradavica ili guljenje noktima jer ćete ih tako lakše prenijeti na druge dijelove tijela.

• Ne koristite zajednički s ukućanima i drugim bliskim osobama ručnike, odjeću i obuću.

• Ne hodajte bosonogi po prostorima koje koristi mnogo ljudi, kao što su bazeni, svlačionice, tuš-kabine u fitness centrima i slično. Ako idete u teretanu, obavezno na spravama koristite svoj ručnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:03