KAKO GA OTKRITI

Ovo su sada dva najčešća simptoma koronavirusa: Oni vodeći gotovo su nestali...

Ilustracija

 Michael Piepgras/Panthermedia/Profimedia/Michael Piepgras/panthermedia/profimedia
Liječnici su primijetili da sad nema toliko suhog kašlja ili gubitka okusa i mirisa - dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida

Na početku pandemije covida činilo se kao da se simptomi bolesti neprestano mijenjaju i kako je tu bolest vrlo lako zamijeniti s ostalim virozama, no sada su se iskristalizirala dva simptoma na koja treba posebno obratiti pažnju - grlobolja i začepljen nos.

Dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. studenoga soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom, piše Best Life.

David Cutler, liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, naglasio je da stvar dodatno komplicira to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne testiramo.

Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti kaže: ‘Nažalost, simptomi covida počinju nalikovati onima kao kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašlju i boli ih grlo.‘

Prema doktoru Schaffneru, možda ćete moći razlikovati covid od drugih virusa prema načinu na koji se bolest razvija.

‘Trenutačno se covid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima‘, rekao je Schaffner.

No kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu se pojaviti odjednom. Ako imate covid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan ‘suhi, oštri kašalj‘, to bi moglo trajati i više od dva tjedna.

Ovo nije prvi put da je primijećena progresija simptoma.

Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da covid sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje s upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u rujnu, liječnici su primijetili da nije bilo toliko suhog kašlja ili gubitka okusa i mirisa - dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida.

Kako je Grace McComsey, prodekanica za klinička i translacijska istraživanja na Sveučilištu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 posto njezinih pacijenata s covidom prijavilo je gubitak mirisa ili okusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 posto onih koji su te simptome prijavljivali na početku pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:00