TRAJNI PREKID OPSKRBE

Pacijenti u Hrvatskoj ostali bez lijeka koji spašava život. Pliva ga prestala proizvoditi, a zamjenskog nema!

Ilustracija

 Boris Arbanas/Cropix/Cropix
U ovakvim slučajevima Agencija nalaže interventni uvoz, ali to se, prema informacijama, do danas nije dogodilo

Pacijenti su ostali bez važnog lijeka koji im može spasiti život jer ga je Pliva prestala proizvoditi. Zamjenskog nema, javlja Danica.hr.

Riječ je o lijeku Tinidil koji sadrži djelatnu tvar izosorbid dinitrat i pripada skupini lijekova za liječenje bolesti srca. Naglo smanjuje tlak, a posebno je važan u sprječavanju akutnog napadaja angine pektoris.

Stavlja se pod jezik i djeluje vrlo brzo te doslovce može spasiti život, posebno težim srčanim bolesnima koji su preboljeli infarkt miokarda. Tog lijeka više nema na hrvatskom tržištu. U ljekarnama smo u ponedjeljak doznali kako doista nema ni zamjenskog, odnosno lijeka istog sastava.

Pliva je još lani u travnju izvijestila Hrvatsku agenciju za lijekove o tome da taj lijek više neće proizvoditi te su zatražili da im se ukine rješenje o odobravanju stavljanja u promet Tinidila od 5 miligrama na hrvatskom tržištu.

Pliva je navela i kako će do trajnog prekida opskrbe tim lijekom doći 3. srpnja ove godine. Premda su Agenciji, dakle, za to znali, čini se kako ništa nisu poduzeli jer lijeka na tržištu, kako smo doznali jutros u ljekarnama, doista nema.

U takvim slučajevima Agencija nalaže interventni uvoz, ali to se, prema našim informacijama, do danas nije dogodilo. Neki pacijenti upozoravaju kako, osim Tindila, na tržištu nema ni nitroglicerinskih sprejeva, odnosno Nitrolingual spreja koji također može spriječiti infarkt i liječi simptome angine pektoris.

No, kako danas doznajemo, Nitrolingual sprej navodno se još može nabaviti u nekim ljekarničkim ustanovama u Hrvatskoj. Ipak, čini se kako ga mnoge ljekarne nemaju, javlja Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 05:24