EPOHALNI ZAHVAT

Pacijentu iz Požege transplantirali prst s lijeve na desnu ruku!

 Goran Mehkek / CROPIX
Petar: Prst funkcionira, život će mi biti manje kompliciran

Doktore, meni ne treba nikakva ljepota. Mene samo zanima da moja desna šaka ponovo funkcionira. Uzmite prstenjak s lijeve ruke i stavite ga na desnu šaku. Ta se “ponuda” šezdesetogodišnjeg Požežanina Petra Uzelca, koji je u nesreći prije četiri godine ostao bez četiri prsta desne ruke, u potpunosti poklopila s razmišljanjima plastičnih kirurga prof. dr. Zdenka Staneca i prof. dr. Rade Žica iz KB-a Dubrava u namjeri da mu pomognu da njegova desna šaka ponovo profunkcionira. Rečeno - učinjeno. Prstenjak s lijeve postao je mali prst desne ruke!

Gadna nesreća

Naime, Petru je prije četiri godine berač kukuruza zahvatio desnu ruku. Ostao mu je samo dio palca, što je značilo da više ne može raditi kao šumski sjekač, ali ni svakodnevni život nije bio isti jer je za puno stvari trebao nečiju pomoć.

- Bila je to gadna nesreća. Već sam nekoliko puta prošao beračem i onda sjeo doručkovati. Berač radi, a ja vidim da visi kukuruzovina. Potegnem, a berač povuče moju ruku kao da je klip kukuruza između dva valjka. Trajalo je to dobrih dvadesetak minuta, sve dok nije došao moj sin i isključio stroj - opisuje Petar užas koji je prošao i na kraju izgubio prste. Kaže kako su mu liječnici iz Požege predložili da pokuša s transplantacijom u KB-u Dubrava. Obično se transplantiraju nožni prsti kako bi se nadomjestila funkcija šake pa su prve opcije i za Petra bile upravo takve.

Hvat desne ruke

Od prvog su pregleda u KB-u Dubrava prošle tri godine i Petar je već izgubio nadu da će ga ikad pozvati. No, slijedilo je iznenađenje i prošlog tjedna obavljena je ova neobična transplantacija prstenjaka, a sve kako bi Petar imao tzv. hvat desne ruke po sistemu hvatnja stvari poput pincete.

Pet dana od operacije Petar je vrlo zadovoljan. Transplantirani prst u potpunosti funkcionira. - Ti nisi normalan, rekli su mi moji kod kuće kad sam ih obavijestio o operaciji, ali, hvala Bogu, sve je dobro. Jako sam zadovoljan - kaže nasmijani Petar. - Da bi ruka dobila funkciju, morali smo imati prst koji je dovoljno dugačak da zatvara ’pincetu’ s ostatkom Petrova placa - objašnjava prof. dr. Stanec. Upravo zato prsti noge nisu bili dobro rješenje - bili su prekratki! - Palo nam je na pamet da uzmemo prst s lijeve ruke, ali obično pacijenti na to ne pristaju i zato nam je ovo prva takva operacija - kaže prof. dr. Stanec.

Kriznih 48 sati

Prošle srijede dva tima radila su Petrovu transplantaciju punih osam sati. Tim prof. dr. Staneca i dr. Željke Roje pripremao je desnu ruku za transplantaciju, a tim prof. dr. Rade Žica, u kojem je bio i dr. Angelos Pagacolis, uzimao je prstenjak s lijeve ruke. Budući da se radi o vrlo malim krvnim žilama, ne većima od dva milimetra i živcima od samo jednog milimetra, cijela se operacija izvodi mikrokiruški, što znači pod mikroskopom.

Trebalo je vrlo precizno spojiti tetive i krvne žile kako bi prst profunkcionirao u potpunosti, ali i paziti da prsti lijeve ruke ostanu potpuno funkcionalni.

- Čekali smo da prođe 48 sati, što je krizno vrijeme u kojem može doći do komplikacija, ali sve je, na sreću, proteklo bez problema - rekao je prof. dr. Stanec.

Potvrđuje to i Petar. - Znate, ja živim na selu. Stalno nešto moraš popraviti, pomaknuti, a ja ne mogu. Sad već vidim da će mi život biti manje kompliciran jer moj ‘novi’ prst odlično funkcionira. Hvala liječnicima, odlično su obavili posao - tvrdi Petar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 19:27