MEDICINSKI TRENDOVI

Pilula za muškarce? Ne, za njih je bolja injekcija u stražnjicu!

Tko treba preuzeti odgovornost za kontrolu rađanja tema je oko koje nerijetko raspravljaju parovi, ali i brojne ženske udruge koje smatraju da je zasad briga o kontracepciji uglavnom na ženskim leđima.

Vjerojatno je to posljedica činjenice da su ženama godinama na raspolaganju razne vrste kontracepcijskih pilula kod muškaraca, a zasad postoje samo dvije metode - kondomi ili vazektomija (podvezivanje sjemenika), a sve ostalo od pilule do genske terapije ili gela još je u fazi ispitivanja. U najboljem slučaju neka od metoda muške kontracepcije mogla bi zaživjeti tek za pet ili deset godina.

Vitamin za spermije

Naime, premda kondomi štite od trudnoće 85 posto, to ipak nije potpuna sigurnost pa se neprestano pokušava proizvesti muška pilula, a trenutno je u središtu zanimanja pilula pod radnim nazivom BMS 189453 kojoj je cilj privremeno ometanje sposobnosti organizma da koristi vitamin A, ključan za zdrave spermije.

Vazektomija je pak vrlo nepopularna jer se radi o trajnom obliku kontracepcije, a uključuje operaciju. S druge strane, ženska kontracepcija, kao što su pilule ili spirale, jest privremeno učinkovita, ali može imati i vrlo neugodne nuspojave poput tromboze ili depresije. Zbog toga se žene pitaju zašto znanstvenici premalo istražuju mogućnosti muške zaštite?

Potencijal za pogrešku

Oni pak kažu kako je bilo jednostavnije pronaći učinkovitu žensku kontracepciju jer radi se o kontroli samo jedne jajne stanice dok muškarci svakodnevno proizvode 100 milijuna spermija, što je ujedno i ogroman potencijal za pogrešku jer je dovoljno da se “provuče” samo jedan spermij za oplodnju.

Upravo traju različita ispitivanja mogućnosti muške kontracepcije, a koja će metoda postati stvarnost zasad je teško reći.

Uskoro u primjeni

Injekcija testosterona u stražnjicu

U dvogodišnjoj studiji koja je provedena u Kini bilo je uključeno 1000 muškaraca, a kod 95 posto injekcija testosterona bila je učinkovita u sprečavanju trudnoće. Naime, testosteron je važan za proizvodnju spermija, ali ako ga u organizmu ima previše, onda pada njihova proizvodnja. Iako su rezultati obećavajući, trećina muškaraca izašla je iz studije zbog nuspojava poput promjena raspoloženja, smanjenog spolnog nagona te akni.

Osim toga, dosadašnje studije pokazale su da su Azijati osjetljiviji na testosteron od Europljana, vjerojatno zbog genetske strukture, i imaju manju tjelesnu težinu. Zasad bi na zapadu ova metoda kontracepcije bila manje učinkovita jer barem pet posto muškarac i dalje bi bilo plodno. Osim toga, do punog djelovanja ove injekcije trebaju dva do tri mjeseca.

Na raspolaganju: Za pet godina

Paralizirajuća pilula

Britanski znanstvenici razvijaju mušku pilulu koja bi trebala sprečavati spermije da dođu u ejakulat. Spojevi koji se koriste u proizvodnji ove pilule isti su oni koje sadrže tablete protiv visokog tlaka, a nalaze se i u antipsihotičkim lijekovima koji su se koristili u šezdesetima, a među nuspojavama je bila i tzv. suha ejakulacija.

Djelovanje se temelji na paralizi nekih mišića u muškom reproduktivnom sustavu uzrokujući privremenu blokadu spermija bez utjecaja na libido, seksualnu aktivnost ili osjećaje pa muškarac doživljava orgazam, ali ne proizvodi tekućinu. Studije koje su radili istraživači s londonskog Kraljevskog sveučilišta kažu da pilula počinje funkcionirati unutar tri sata, a djeluje još oko dva dana pa se može uzimati po potrebi.

Na raspolaganju: Trebaju dodatna istraživanja, okvirni rok je deset godina

Ultrazvuk testisa

Bezbolnih 15 minuta djelovanja utrazvuka na testise može osigurati šest mjeseci kontracepcije, otkrivaju znanstvenici. Na taj način ubijaju se reproduktivne stanice proizvedene sperme. Najbolji rezultati postignuti su s dva ultrazvučna tretmana od 15 minuta u dva dana. Višestruki tretmani od po nekoliko dana mogli bi se koristiti za trajnu sterilizaciju. Istraživači sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini dokazali su to zasad na štakorima i majmunima. “Daljnja ispitivanja potrebna su kako bi se utvrdilo koliko dugo traje to kontracepcijsko djelovanje i koliko je sigurno ako se koristi više puta, rekao je James Tsuruta sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

Na raspolaganju: Proći će još nekoliko godina ispitivanja prije nego što metoda bude široko dostupna.

Muška pilula

Muška kontracepcijska pilula, bez zasad poznatih nuspojava, BMS 189453 funkcionira tako da ometa korištenje vitamina A ključnog za proizvodnju sperme. Da bi pilula počela djelovati, potrebna su dva do četiri tjedna, odnosno da se zaustavi proizvodnja sperme. Muška se plodnost vraća gotovo odmah nakon prestanka uzimanja pilule.

Naime, premda je vitamin A vrlo važan za vid, istraživači s Columbia Sveučilišta koji razvijaju ovu pilulu kažu da ta supresija neće utjecati na vid, a testovi na miševima pokazali su da je učinkovit i bez nuspojava. Dodatna korist od ove pilule je da se može uzimati oralno jedanput dnevno, kaže dr. Wendy Chung. Istraživači kažu da je 55 posto muškaraca spremno uzimati kontracepcijsku pilulu.

Na raspolaganju: Znanstvenici se nadaju da će ispitivanja na ljudima biti završena za nekoliko godina

Genska vazektomija

Britanski istraživači smatraju da je jedna od mogućnosti muške kontracepcije i genska vazektomija! Istraživači sa Sveučilišta u Edinburgu otkrili su gen Katnal1 koji je presudan za proizvodnju zdrave spreme. Otkriće bi moglo dovesti do uništavanja gena, što bi rezultiralo trajnim sterilitetom ili bi se gen blokirao lijekom koji bi se koristio kao privremena kontracepcija.

Ako biste mogli naći put djelovanja na taj gen u testisima, to bi moglo razviti nehormonsku mušku kontracepciju, kaže dr. Lee Smith u Centru za reproduktivno zdravlje Sveučilišta u Edinburgu. Važno je da lijek utječe samo na kasniji razvoj sperme a ne da djeluje u ranim fazama i na cjelokupnu sposobnost proizvodnje spermija.

Na raspolaganju: Vjerojatno će trebati još jedno desetljeće za ovu pilulu

Gel

Ubrizgavanje gela blokiralo bi spermu i omogućilo kontracepciju. Gel se ubrizgava u cijev, u predjelu skrotuma, kroz koju prolaze spermiji. Na taj način djelomično se blokira količina sperme u ejakulatu, a kemikalija u gelu uništava staničnu membranu spermija tako da oni više nisu u stanju oploditi jajašce.

Injekcija gela koja se naziva RISUG (navođena reverzibilna inhibicija spermatozoida) daje se 15 minuta, a studija na ljudima radi se u Indiji. Jedno istraživanje govori da nema trudnoće u razdoblju od jedne do tri godine nakon jednog tretmana. Na sličan način funkcionira Vasalgel čije je ispitivanje u tijeku u SAD-u. Istraživanja govore da djelovanje gela počinje gotovo odmah, ali predlaže se da se pričeka desetak dana. Nuspojava je otjecanje testisa, a neki se boje da bi gel mogao biti i toksičan.

Na raspolaganju: Obećavajuća mogućnost za koju će trebati oko pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:03