ANTHONY ATALA U ZAGREBU

PIONIR REGENERATIVNE MEDICINE U POSJETU RH Američki stručnjak održao vrlo posjećeno predavanje

 Tomislav Krišto / CROPIX

Primjena personalizirane i regenerativne medicine u kliničkoj praksi kao budućnosti liječenja pacijenata kojima je bolest oštetila ili uništila neki organ toliko da ga je nužno zamijeniti bila je tema predavanja hrvatskim liječnicima uglednog američkog stručnjaka prof.dr. Anthonyja Atale u HAZU-u.

Hrvatski liječnici imali su priliku čuti novosti u regenerativnoj medicini čiji je utemeljitelj upravo Aatala stručnjak s više od 250 patenata i preko 500 objavljenih članaka u prestižnim znanstvenim časopisima. Vodi jedan od najvećih svjetskih centara regenerativne medicine, američki Wake Forest Institute, a njegov je rad fokusiran na rast ljuskih stanica, tkiva i organa u laboratorijskim uvjetima.

U regeneratvnoj i personaliziranoj medicini Aatala je pionir koji je sa svoji timom još prije 15 godina proizveo prvi mokraćni mjehur u laboratoriju ugrađen tada dječaku Lukeu koji je od tada završio fakultet i uspješno se bavi sportom što znači da mu je moderna medicina omogućila kvalitetan život.

Organi se u laboratoriju rade od tkiva samog pacijenta pa nema opasnosti od odbacivanja kao što je to slučaj s presađivanjem organa od donora. "Uzima se mala količina tkiva ne veća od poštanske marke i potom uzgaja na modelu rađenom 3 D printerom. Na taj se način može dobiti potrebna koža, mišići, krvne žile ali i mokraćni mjehur, bubreg ili jetra. Kad dosegne potrebnu veličinu ugrađuje se pacijentu", objašnjava Aatala.

"Najmanje kompleksan organ za regeneraciju je koža je se sastoji većinom od samo jedne vrste stanica, potom slijede krvne žile i drugi 'cjevasti' organi poput dušnika a najkompliciranija je izrada jetre, bubrega, srca i pluća", kaže Aatala.

Osobito je zanimljivo da sve češće koristi stanice iz plodne vode u regenerativnoj medicini."To su nezrele stanice koje se mogu značajno umnožiti a da istodobno nemaju lošu nuspojavu kao zrele matične stanice odnosno da stvaraju tumore i zato su njihove mogućnosti ogromne", objašnjava Aatala.

Taj je američki stručnjak tijekom boravka u Hrvatskoj posjetio i Specijalnu bolnicu Sveta Katarina gdje se u liječenju zglobne hrskavice koriste mezenhimalne matične stanice iz masnog tkiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:42