STIŽU HLADNI DANI

Pobijedite zimsku tromost, pobijedit ćete i kilograme

 SIPA
Ples je idealna zimska rekreacija - osim zabave i druženja, gubit ćete kilograme, povećati kondiciju, poboljšati mišićni tonus i pobijediti eventualnu zimsku depresiju

Celulit, još jedan “kolutić” sala na trbuhu, veću stražnjicu, umor - sve to dobijemo kao ironičan dar od samog Djeda Božićnjaka, u hladnim zimskim mjesecima. Udebljamo se prosječno čak pet kilograma samo tijekom prosinca, otkrile su ovu šokantnu činjenicu brojne studije provedene u svijetu. No zašto se debljamo?

Zašto ne možemo odoljeti još jednom kolaču, komadu mesa ili sarme? Zašto izbjegavamo tjelesnu aktivnost? Na ova pitanja ne znaju odgovor mnogi koji svake godine vode neuspješnu borbu protiv “zimskih kilograma”. Pokušali smo pronaći neke odgovore i ponudili neka rješenja.

Svatko ima slabu točku

- Tijekom zimskih mjeseci dani su kraći, manje je sunca, odnosno svjetla, što negativno utječe na naš metabolizam i raspoloženje - započela je objašnjenje dr. Vesna Gorički iz Centra za akupunkturu i homeopatiju, koja se intenzivno bavi liječenjem debljine.

- Zimi smo skloniji slađoj i masnijoj hrani. Uz to, za vrijeme zimskih blagdana čovjek se jednostavno prepusti svim onim reklamama, i sve želimo probati. Također, kada je hladnije manje se krećemo, a sve usporava metabolizam - objasnila je dr. Gorički. Kao prevenciju ona savjetuje svojim pacijentima da se već u studenom ili na početku prosinca pripreme za Božić odlaskom na, primjerice, akuunkturu. Prema njezinom iskustvu, mnogi pacijenti čak počinju mršavjeti, iako nisu na dijeti.

A mnogo je toga što sami možemo učiniti za sebe da spriječimo gomilanje kilograma. Ponajprije svatko mora razmisliti koje su mu bolne prehrambene točke i gdje uvijek poklekne. Možda su nam slabost gazirani sokovi i mesna jela, možda kolači koje “gutamo” u svako doba dana, prije i poslije glavnih obroka. Možda nam je stalno hladno pa nam se u slobodno vrijeme ne izlazi iz toploga doma.

Manje slatkog i masnog

Dr. Vesna Gorički pojašnjava i da se one osobe koje imaju naviku tješiti se hranom tijekom cijele godine, a ne samo u zimskim mjesecima, moraju odlučiti poraditi na sebi. Najbolje je, kaže, vježbanje, jer na taj način podižemo razinu serotonina pa je naša potreba za slatkim ili masnim sve manja i manja. - Ukoliko nikako ne uspijevamo odoljeti slatkome, iskoristiti trik: umjesto kolača i slatkiša treba pojesti mrkvu koja je slatkasta, ili neko voće koje volimo. Tako ćemo zadovoljiti želju, a nećemo pretjerati - savjetuje dr. Gorički.

Tango topi masne naslage

Iako se teško natjerati da kada je vani hladno izađemo u šetnju, dobrobiti koje možemo dobiti od jednog sunčanog zimskog dana goleme su. Dr. Gorički savjetuje da barem, ukoliko je sunčano, izađemo koju tramvajsku postaju prije i malo prošećemo. Šetnja je zapravo odlična zimska rekreacija, jer se pogotovo tijekom vikenda možemo zaputiti u prirodu gdje nema gradske buke i bljuzge, već u snježnoj bjelini i tišini doslovno “punimo baterije”. Još ako se volite grudati, serotonin će nam “eksplodirati”. Rekreacija tijekom zime dobra je i iz još jednog razloga - potiče cirkulaciju pa vam je toplije i manje ćete zato trošiti na grijanje.

Zima je i ono razdoblje u godini kada možemo isprobavati sve ono o čemu već dugo ramišljamo, ali se još nismo odvažili, poput odlaska u teretanu, nekog ekipnog rekreativnog sporta ili plesnog tečaja. Tango, hip-hop, “vrući” latinoamerički plesovi, svejedno. Družit ćete se, bit će vam toplo i zabavno - idealna zimska rekreacija.

- Tečaj plesa ne samo da troši kalorije, već i podiže količinu serotonina - zaključila je dr. Vesna Gorički.

Ublažite težak zimski meni

Zimska prehrana, a posebno ona tijekom blagdana, obiluje teškom hranom kojoj gotovo pa nitko ne odolijeva. Dr. Vesna Gorički pojednostavljeno objašnjava da tu “tešku hranu” naš organizam mnogo dulje probavlja, a radi manje količine kisika koja tada dopire do našega mozga osjećamo se umorno i bezvoljno. Ne treba se odricati fine blagdanske hrane, ali moramo naučiti kako je konzumirati a da nam u siječnju ne dođe “na naplatu”.

• Obroke dnevno obavezno raspodijeliti u pet manjih. Kada jedemo velike količine hrane, primjerice jedan ili dva puta dnevno, naš organizam počinje “skladištiti” hranu.

• Najbolja “caka” je razdvajanje ugljikohidrata od bjelančevina: uz komad mesa pojedite salatu, nikako krumpir, mlince, rižu ili njoke, a uz ugljkohidratne obroke izbacite svaki komad mesa, ribe, jaja ili sira. Probava će vam biti zahvalna, nećete se osjećati “otežano” a ipak ste uživali u blagdanskoj hrani.

• Kolače ne jedite niti slučajno odmah nakon obroka, već dva do tri sata nakon obroka.

• Od pića izbjegavajte sve što je gazirano i zaslađeno, radije odaberite čašu crnog vina koji sadrži antioksidanse pa djeluje pozitivno na naš organizam.

• Nakon blagdana obavezno se podvrgnite čišćenju organizma diejtalnom prehranom s mnogo vode, biljnih čajeva i prirodnih sokova, ne radi gubitka kilograma već radi zdravlja.

'Ove se zime posvetite sebi'

Glumica Mila Elegeović koja se može pohvaliti izvrsnom linijom, utvrdila je da je možda glavni razlog debljanju preko zime ljudska neumjerenost.

- Ljudi su neumjereni u svemu pa tako i u hrani. Preko zime treba paziti na prehranu, ne pretjerivati i naravno vježbati - rekla je Mila pa dodala kako se imamo običaj tješiti hranom, a to je znak da u nama nešto ne funkcionira, da je osoba emotivno neuravnotežena.

- Ove zime odlučite se da ćete riješiti svoje duhovne, emotive probleme. U hladnim zimskim noćima kada sjedite u toplinoi svoga doma, razmišljajte o sebi, radite na sebi - savjetuje Mila Elegović i zaključuje da “kada smo dobri prema sebi i drugima, i hrana će biti dobra prema nama”.

Slično razmišlja i pjevačica Lana Jurčević, koja je recept očuvanja protiv zimskih kilograma pronašla u ljubavi prema svome poslu. Jer, pojasnila je, radeći posao kojega voli i kojemu se može posvetiti cijeli dan, nema potrebe posezati za teškom hranom. No, kada zatreba tu je pomoć kozmetičkih salona.

- U salonu Bambina imaju fenoemanlan aparat Accent XL kojim sam oduševljena, na očigled topi masno tkivo i zato su svi za njim poludjeli. Aparat djeluje poput nekirurške liposukcije, u jednom tretmanu možeš skinuti tri do sedam centimetara - oduševljena je Lana.

Plešite, hodajte, otiđite u teretanu

PLES

Najbolja zimska rekreacija koja doslovno “zapošljava” cijelo naše tijelo. Osim što ćemo gubiti kilograme, poboljšati mišićni tonus, cirkulaciju i kondiciju, ludo ćemo se zabaviti i spontano družiti.

HODANJE

Po snijegu baš i nije moguće trčati, ali je zato hodanje izvrsna rekreacija čak i za one koju su upravo preko zime odlučili započeti s nekom vrstom rekreacije. U nedostatku motivacije možete početi sa šetnjom po gradskim trgovinam i pronalaziti božićne poklone, ili pješice otiđite skroz do kina i za nagradu se počastite filmom.

TERETANA

Nekima je teretana drugi dom, drugima je ona potpuna nepoznanica. Teretana je često spas za sportaše za vrijeme hladnih mjeseci, pa zašto i vi ne bi ste probali.

GRUDANJE

Za ovaj “sport” dovoljno je dvoje, a još bolje da ih je troje ili više. Potrebna je tek dobra zimska odjeća, a grudanje je idealno i kada želimo “ispucati” stres. Na kraju još napravite snjegovića.

DVORANSKI SPORTOVI

Dvoranski sportovi nisu samo za profesionalne sportaše, postoje klubovi koji nude rekretivno bavljenje nekim sportom. Bilo da vas zanimaju “loptice”, odnosno tenis ili stolni tenis, badminton, košarka ili klizanje, svatko može u kratkom razdoblju naučiti osnovna pravila određenog sporta i početi uživati.

JOGA

Uz asistenciju nekoga tko je doista stručan, joga je odlična jer kada se pravilno izvodi potiče cirkulaciju tijela, i sojećaj topline može trajati satima i satima. Moguće ju je raditi u vlastitom domu, a posebno se preporuča svima koji imaju problema s emoitvnom nestabilnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:07