ULAGANJE U ZDRAVSTVO

Počinje gradnja UPMC Onkološkog centra u Zaboku: ‘Pacijentima ćemo pružiti vrhunske oblike liječenja raka‘

Dragan Primorac

 Zeljko Puhovski/CROPIX
Kad bismo ovim projektom spasili samo jedan život, napravili bismo ogromnu stvar, a ovdje ćemo ih spasiti na tisuće, kaže Željko Kolar

U Zaboku je svečano obilježen početak izgradnje UPMC Hillman sveobuhvatnog onkološkog centra pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, koji će u suradnji s hrvatskim zdravstvenim institucijama pacijentima omogućiti dijagnostičke i terapijske usluge jednake onima u vodećim medicinskim centrima u SAD-u.

University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) najveći je američki akademski medicinski centar, u kojem radi 95.000 zaposlenih, od toga 5000 liječnika s godišnjim proračunom od 30 milijardi dolara, a koji je nedavno odobrio sredstva u iznosu 1 milijarde dolara, s ciljem razvoja novih lijekova i tehnologija. Pri UPMC-u se provodi više od 400 kliničkih istraživanja u onkologiji, a nedavno su odobrena ciljana sredstva u iznosu od 300.000.000 dolara za razvoj novih oblika imunoterapije. S druge strane, znanstvenici s UPMC-a su tijekom zadnjih 5 godina objavili više od 4500 znanstvenih radova. Posebno je značajna suradnja koju UPMC ima sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7500 djelatnika, a s kojeg dolazi troje nobelovaca, prof. Philip Hench, prof. Paul Lauterbur i Wangari Maathai.

Delegacija predvođena izvršnim potpredsjednikom i predsjednikom UPMC Internationala, Charlesom Bogostom, upravo je boravila u Krapinsko-zagorskoj županiji na obilježavanju početka gradnje njihovog 77. onkološkog centra.

"Naši centri poznati su po pružanju, na načelu ‘Evidence-based medicine‘, najsuvremenijih oblika liječenja te kliničkih ispitivanja koja pomiču granice u liječenju onkoloških bolesnika. Tako ćemo na načelima personalizirane medicine Općoj bolnici Zabok, ljudima iz Krapinsko-zagorske županije, čitave Hrvatske, ali i niza europskih zemalja pružiti vrhunske oblike liječenja raka", istaknuo je predsjednik Bogosta te Hrvatskoj poželio srdačnu dobrodošlicu u "UPMC International" obitelj.

"Iako se to trenutno ne vidi, na mjestu gdje se nalazimo izgradit će se dva velika bunkera u kojima će biti linearni ubrzivači, što je preduvjet za pružanje naprednih radioloških usluga", pojasnio je predsjednik Bogosta.

Početak radova obilježen je polaganjem vremenske kapsule u temelje budućeg centra koji su zajednički položili izvršni potpredsjednik UPMC-a i predsjednik UPMC International Charles Bogosta, njegovi domaćini, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Svečanosti su prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming, predsjednik Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu prof. Dragan Primorac, predsjednik odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek, zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Vlatka Mlakar, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, izvršni potpredsjednik i glavni klinički direktor UPMC-a te viši potpredsjednik i glavni medicinski direktor UPMC Internationala prof. Joel Nelson, predsjednica UPMC Hillman onkološkog centra Beth Wild te suradnici iz UPMC tima, Fabio Crocchini iz Italije i Padraig Ocallaghan iz Irske.

Radove izvodi tvrtka Kamgrad te su na svečanosti bili i njezin vlasnik Dragutin Kamenski, kao i projektant Siniša Bjelica.

"Hrvatska je među pet zemalja s najvećom smrtnosti od pojedinih tipova raka u Europi, a ovakav onkološki centar je davanje ljudima nade za život i to nema cijenu. Kad bih mogao usporediti značaj ovog događaja, to je onda kao da smo doveli Formulu 1 u Hrvatsku, ali ipak ovo je neusporedivo značajnije. Mogućnost da će naše ljude liječiti najbolji liječnici na svijetu i mogućnost da naši doktori surađuju s njima je neprocjenjiva. Kad bismo ovim projektom spasili samo jedan život, napravili bismo ogromnu stvar, a ovdje ćemo ih spasiti na tisuće", izjavio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te gostima iz Pittsburgha zahvalio na tome što su upravo zabočku bolnicu odabrali kao partnera uz kojeg će realizirati ovu izuzetno značajnu investiciju.

Osim što Vlada kroz razne projekte i programe ulaže u zdravstvo, apsolutno dajemo podršku ovakvim investicijama koje doprinose podizanju kvalitete zdravlja svih građana. Općoj bolnici Zabok gravitira 130.000 ljudi koji žive u ovoj županiji, ali i oni iz susjednih županija te ova investicija koja je u početku veća od 15 milijuna eura predstavlja golem iskorak u liječenju naših pacijenata, rekao je ministar i izaslanik premijera Damir Habijan te se zahvalio svima uključenima u projekt, zaželio svima puno sreće i uputio čestitke djelatnicama i djelatnicima bolnice.

"Jako smo uzbuđeni zbog ove investicije i danas je uistinu povijesni dan za hrvatsko zdravstvo. Pratili smo vrlo pažljivo uključenost UPMC-a od samog početka i zaključili da postoje tri iznimno važne stvari koje će proizaći iz ove značajne američke investicije. Prvo, šalje se vrlo snažan signal drugim američkim ulagačima o prilikama u hrvatskom sektoru zdravstva, ali i drugim sektorima gospodarstva. Drugo, ova investicija će rezultirati brojnim edukacijskim procesima hrvatskih stručnjaka iz područja vrhunskih tehnologija te suradnjom s američkim kolegama. I na kraju, možda i najvažnije, ova investicija je na korist ljudima. Nedvojbeno, ovaj projekt će iznimno poboljšati kvalitetu zdravstvene skrbi Hrvatskoj i regiji. Dakle, ovo je jedna izvrsna priča. Radujemo se što sudjelujemo na današnjem događaju i veselimo se daljnjim uspjesima ovog projekta nadolazećoj budućnosti", izjavio je privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming.

"Danas pravimo prvi korak ka pozicioniranju na svjetsku mapu UPMC onkoloških centara Zabok i Krapinsko-zagorsku županiju te Republiku Hrvatsku. Postajemo član velike obitelji i dobivamo priliku raditi s renomiranim pružateljima zdravstvene usluge te učiti od najboljih stručnjaka na svijetu. Sveobuhvatni onkološki centar bit će savršen dodatak opsegu medicinskih usluga koji će se moći obaviti u našem malom Zagorju, ali i koje će biti korisne čitavoj Hrvatskoj i susjednim zemljama", rekao je ravnatelj Tihomir Vančina te zahvalio prije svega investitorima i članovima Upravnog vijeća bolnice, županu Kolaru, ministru zdravstva prof. Viliju Berošu i Ministarstvu zdravstva, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te prof. Primorcu na neizmjernoj podršci i pomoći i svima onima koji su ovaj san pretvorili u stvarnost.

Spona između Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i američkih kolega bio je prof. Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu, koji je istaknuo: "Ovo je primjer suradnje gdje se udružila američko-hrvatska znanstvena i stručna izvrsnost, a što će imati ključnu ulogu u implementaciji najnovijih medicinskih dostignuća sa svrhom pružanja optimalnih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka zasnovanih na načelima personalizirane medicine hrvatskim građanima, ali i svim ostalima. Stalno ističem da Hrvatska ima sjajne stručnjake i izvrsne temelje za nove iskorake u multimodalnom konceptu liječenja raka koristeći postojeće tehnologije, ali integrirajući najnovija znanja iz područja multi-omike, posebice cjelogenomske analize, imunoterapije itd. Kad se na to nadovežu znanstvena istraživanja u području genske, stanične i drugih oblika ciljane terapije u liječenju raka, snažno se rade iskoraci u jačanju inovativnog i znanstvenog potencijala Hrvatske, a upravo to osigurava suradnja s UPMC-om. Zahvaljujem UPMC-u na ovoj suradnji i povjerenju koje je ukazano Hrvatskoj. Duboko vjerujem da ovim iskorakom značajno doprinosimo borbi protiv raka, ali i razvoju cijelog hrvatskog zdravstvenog sustava te je ovo i istodobno prilika za globalno pozicioniranje Republike Hrvatske".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:17