Trendovi u zdravstvu

Podaci i nove tehnologije utječu na kvalitetniju uslugu za pacijente

AmCham je organizirao 5. konferenciju na temu zdravstva ”Trendovi u zdravstvu - izazovi i prilike”

 Ranko Suvar/Cropix
AmChamova konferencija bavila se održivim financiranjem zdravstva, praćenjem ishoda liječenja i reformom zakonodavstva EU o lijekovima

Hrvatska nema dovoljno razvijena digitalna zdravstvena rješenja - ocjena razvijenosti manja je od dva na skali od pet, dok su najviše razine digitalne zrelosti u zdravstvu dostigle Estonija, Engleska, Švedska i Danska, predstavila je Rina Musić, predsjednica Vijeća upravitelja AmChama, rezultate istraživanja kompanije IQVIA iz 2021. godine.

Navela je i da su mjerenje ishoda i upotreba podataka ključni za uspješnu digitalnu transformaciju zdravstva u Hrvatskoj.

Podaci su izneseni na 5. izdanju konferencije na temu zdravstva, koja je okupila 180 ključnih dionika iz sektora zdravstva, u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Važnost digitalizacije

Naglasak AmChamove konferencije bio je na održivom financiranju zdravstva, praćenju ishoda liječenja, reformi zakonodavstva EU o lijekovima te objedinjenoj javnoj nabavi u zdravstvu. Poseban je fokus stavljen na digitalizaciju, odnosno kako podaci i nove tehnologije mogu utjecati na kvalitetniju i pouzdaniju zdravstvenu uslugu za pacijente.

image

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama Hrvatska

Ranko Šuvar/Cropix

AmCham podupire reforme koje se provode u području zdravstva te konstruktivno predlaže mjere koje za cilj imaju stabilnost i kvalitetu zdravstvenog sustava. Zdravstveni sustavi koji teže kvaliteti i troškovnoj učinkovitosti usmjereni su na kvalitetu ishoda liječenja pacijenata.

- AmCham pozdravlja napore Ministarstva zdravstva za pokretanje procesa praćenja ishoda liječenja, ali i ukazuje na važnost praćenja cijelog puta bolesnika od sumnje na bolest do kraja liječenja, važnost formiranja centara izvrsnosti za pojedine bolesti i edukaciju opće populacije o prevenciji - rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama Hrvatska.

Ana Gongola, članica Uprave Sandoza, predstavila je prilike koje donose generički i bioslični lijekovi, naglasivši da je dostupnost generičkih lijekova ključna za održivost zdravstvenog sustava jer za samo osam posto udjela u budžetu osigurava 68 posto terapija. Prošle je godine osigurano 91 milijun kutija lijekova za hrvatske pacijente, uz uštede od 30 milijuna eura u posljednje dvije godine.

image

Ana Gongola, članica Uprave Sandoza

Ranko Šuvar/Cropix

Sandra Velasco, direktorica za regiju Adriatic kompanije Novartis, predstavila je mogućnosti Međunarodnog centra izvrsnosti unutar kliničkog bolničkog centra, koji bi otvorio prilike za medicinu budućnosti koja uključuje personalizirani pristup, stanične i genske terapije, imunoterapije i razvoj radiofarmaceutika kao cijelog novog koncepta liječenja u onkologiji. Istaknula je da je Hrvatska, kao regionalni lider u centrima izvrsnosti, ostvarila značajan napredak u posljednjih deset godina, a za rješenja koja tek dolaze nužno je pravodobno planiranje resursa.

Drugi po smrtnosti od karcinoma

O vrijednosti podataka u onkologiji govorio je Mark J. Davis, generalni direktor Rochea ili Rochea Hrvatska.

Na konferenciji se još jednom moglo čuti kako je procijenjena učestalost karcinoma u Hrvatskoj blizu prosjeka EU, ali bilježimo drugu najveću smrtnost od karcinoma među zemljama EU, osobito od raka pluća i debelog crijeva. Uspostava hrvatske onkološke baze podataka jedan je od ključnih dijelova koji će omogućiti smisleni uvid u podatke o zdravstvenoj skrbi, osmišljene za poboljšanje skrbi za pacijente.

Reforma cijelog sustava s pacijentom u središtu

Na panel-raspravi "Hrvatska na putu izvrsnosti zdravstvene skrbi" naglasak je bio na kontinuiranim reformama kojima se u Hrvatskoj nastoji odgovoriti na izazove dostupnosti i održivosti zdravstvenog sustava. Ključnim se pokazalo reformirati primarnu zdravstvenu zaštitu, osigurati opskrbu lijekova te unaprijediti ishode liječenja, ali i pratiti ih.

Martina Bogut Barić iz Ministarstva zdravstva navela je kako je Hrvatska na putu izvrsnosti, ali još uvijek ima mnogo posla.

Ishodi liječenja

- Upravo zato se nismo bazirali samo na praćenje ishoda liječenja, nego na cijeli zdravstveni sustav s pacijentom u središtu. Dakle, krenuli smo u cjelovitu reformu sustava, od primarne zdravstvene zaštite i načina provođenja dostupnosti do uvođenja mobilnih ljekarni - navela je Bogut Barić i dodala da je ipak naglasak na rezultatima i ishodima liječenja.

Kako bi se postigli što bolji ishodi liječenja, važni su inovativni lijekovi, ali još su važniji prevencija i rano otkrivanje bolesti.

Antonia Filipović, Head of Employee Benefits u tvrtki Marsh McLennan Hrvatska, smatra da je vrlo važno da tvrtke ulažu u preventivne preglede svojih zaposlenika.

- Ono što se još nije potpuno implementiralo u velik dio polica osiguranja jest dio vezan uz mentalno zdravlje. Svako preveniranje bolesti daje više benefita, od ranog otkrivanja bolesti do rasterećenja javnog sustava - pojasnila je Filipović.

Ivan Bumber iz Pfizera osvrnuo se na reformu zakonodavstva EU vezanu uz lijekove, bilo inovativne ili generičke, te je zaključio kako je intencija da se dostupnost lijekova izjednači za sve pacijente u svim zemljama članicama Unije.

- Dakako da podržavamo cilj reforme, ali nas brinu smanjenja poticaja ulaganja u inovacije - rekao je Bumber.

Upozorio je da iako su karcinomi bolest današnjice, vodeći uzrok smrti još uvijek su kardiovaskularne bolesti zbog čega se mora raditi na prevenciji, pogotovo kad znamo kakva je situacija kad je riječ o pušenju i debljini.

Nikolina Škaron iz AstraZenece upozorila je da Europa zaostaje po agilnosti kod odobravanja lijekova. Tako u EU za odobrenje lijeka prođe i 426 dana, dok je u SAD-u riječ o oko 260 dana, pa je izrazila bojazan da Europa neće biti interesantno mjesto za inovativnu proizvodnju i istraživanje liječenja.

Druga panel-rasprava bavila se zdravstvom vođenim podacima i tehnologijom, a sudionici su se usuglasili kako upravo strukturiranim korištenjem podataka može biti ostvaren značajan napredak u zdravstvu, od kojega bi korist imali i pacijenti i zdravstveni djelatnici, ali i država optimizacijom funkcioniranja sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:54