ISKLESANI MINISTAR

Podmajice su in, a potkošulje out! Javio nam se i Zdravko Marić: ‘Prijatelji me zezaju...‘

Zdravko Marić: moderna podmajica uz tijelo pravi je izbor za njegovu fizionomiju
 Ronald Gorsic/Cropix
Neki će možda reći da sam stidljiv, no više volim razgovarati o PDV-u nego o mišićima - smije se ministar

Donose zakone, mjere, svaki su dan na televiziji, njihove odluke nam utječu na živote. Ali sada smo muške članove Stožera i Vlade prvi put vidjeli u donjem rublju.

I to na javnom cijepljenju protiv koronavirusa. Umjesto u krutim odijelima i sa zategnutim kravatama, ministre smo tako kao manekene u kampanji za popularizaciju cijepljenja mogli detaljno promotriti u njihovim potkošuljama i podmajicama.

Većina ih se odlučila odjenuti bijele podmajice, predsjednik Zoran Milanović je došao u T-shirtu s vojnim grbom, dok se samo ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak fotografirao u crnoj potkošulji bez rukava, koja se vidjela kroz njegovu raskopčanu košulju.

Mister Marić

Muške potkošulje postoje u raznim oblicima - bez rukava poput Capakove, koja je, slažu se modni stručnjaci, demode, zatim potkošulje sa rukavima ili jednostavnije- podmajice (postoje sportske i obične), a koje mogu biti od pamuka, obične široke, ili zbog elastina pripijene uz tijelo (body fit modeli). Posebne reakcije izazvao je ministar financija Zdravko Marić, koji je u svojoj uskoj podmajici pokazao sportski građeno tijelo i zavidnu definiciju te na društvenim mrežama dobio titulu mistera cijepljenja.

image
Krunoslav Capak: potkošulja mu je demode, ali pokazao je da je običan čovjek poput svih nas
Ronald Gorsic/Cropix

- Iskreno, nisam pratio društvene mreže - rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru.

- Neki će možda reći da sam stidljiv, no više volim razgovarati o PDV-u nego o mišićima - smije se ministar kojem su omiljeni sportovi s loptom, a najviše voli tenis i košarku. - Igram ih kad god uspijem, a uz to kondiciju održavam i trčanjem, a radim i vježbe snage. Naš posao ne daje dovoljno vremena za mogućnost pravilne ishrane, dovoljno sna i slično, i baš zbog toga držim do sporta - kaže Marić koji cijepljenje opisuje kao gotovo bezbolno i kratko. Pitamo ga i što na komentare s društvenih mreža kaže njegova supruga.

- Nije ništa rekla, no prijatelji nas cijeli dan zezaju. I neka, treba nam malo smijeha u ovim teškim vremenima - kaže ministar.

Cijepljenje članova Vlade i Stožera komentirala je modna stilistica Ivana Pavić. Nisu se, smatra, svi najbolje snašli. Prije svega misli na ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, koji je obukao košulju i ispod nje potkošulju bez rukava.

image
Tomislav Ćorić: pripijena podmajica s V izrezom krivi je izbor s obzirom na fizionomiju
Ronald Gorsic/Cropix
image
Darko Horvat: Sudeći po ovoj fotografiji također nosi potkošulju kao Krunoslav Capak
Ronald Gorsic/Cropix

- Znao je da će se taj dan cijepiti i trebao je odjenuti nešto prikladnije, primjerice pulover, a ispod njega majicu kratkih rukava ili kratku košulju. Tako ne bi bilo nikakvih problema, a ovako je ispao kompletni neukus. Problem je vrlo lako riješio i potpredsjednik Vlade Božinović, koji je došao u prsluku i samo podvinuo majicu. Ali Capak je baš 'zabiberio' - govori nam modna stručnjakinja.

- Capak bi trebao više paziti. Sve što komuniciraš svijetu, poručuješ mu vizualno. Zato su ovakve stvari doista važne, pogotovo kada si na takvoj funkciji. A on ne pazi na svoj izgled i odjeću, niti na svoje geste - smatra stilistica koja svima savjetuje da za cijepljenje obuku ono što im je najudobnije.

- U ambulantu idemo s predumišljajem da ćemo morati osloboditi lijevu ruku. Ako ćemo obući košulju neka ona bude malo šira kako bi se rukavi mogli zavrnuti. Ili neka ispod nje obuku majicu kratkih rukava - govori Ivana Pavić.

image
Josip Aladrović: nakon Marića dobio je najviše komplimenata na račun podmajice i fizionomije
Ronald Gorsic/Cropix

Vidi se svaka kila viška

Hrvatski dizajner Ivan Alduk kaže da od političara ne očekuje manekensko tijelo.

- Nije da baš uspijevaju sakriti kilograme. Puno je bitnije kako rade - rekao je Alduk i dodao da cijepljenje nije luksuzan životni trenutak pa su se i političari odjenuli u skladu s tim.

- Ovo je još jedna čudna, novonormalna situacija u kojoj vidimo novo lice političara, koji su pred kamera razotkriveni, u donjem rublju, polugoli - kaže Alduk. On ne bi osuđivao Capaka koji je pokazao da ispod košulje nosi crnu potkošulju jer, kaže, zima je i samo je "pokazao da je čovjek kao i svi mi".

Za mišljenje o cijepljenu državnog vrha pitali smo i Miladu Privoru, bivšu ravnateljicu Državnog protokola i nekadašnju šeficu protokola predsjednika Republike Hrvatske.

image
Gordan Grlić Radman
Ronald Gorsic/Cropix

- Cijepljenje je stvar medicinske struke, a ne protokola. Ministri su znali da će se cijepiti i za to su se pripremili. Ponašali su se kao u ambulanti. To je bila poruka stanovništvu da se cijepe i da se odagna bojazan prema tom aktu koju ima dio građana. Ako se prve osobe u državi cijepe, oni koji su u eventualnom strahu bi mogli promijeniti svoje mišljenje - kaže gospođa Privora.

Pitamo je bi li možda bilo primjerenije da su ministri svi bili odjeveni u iste majice na kojima je slogan kampanje za cijepljenje ili slično, umjesto da su prilikom fotografiranja pokazali svoje donje rublje.

- Nisu u kampu da bi morali svi biti isto odjeveni. Vojska, primjerice, ima propisanu odoru, precizno definirani dress code. U ovom slučaju toga nema. Nemam nikakvih zamjerki - kaže, dodajući da je uočila tek sitnu zbunjenost na dan kada se cijepio Stožer jer nisu svi odmah bili spremni na to da moraju osloboditi lijevo rame.

- No u konačnici su ga oslobodili. I to je jedino što je važno - zaključuje.

Stručnjake smo pitali kako odabrati pravu potkošulju.

Osnovno pravilo je da sve ovisi o prilici za koju ju oblačimo.

image
Mario Banožić: u sjeni Marića i Aladrovića, ali daleko bolji od Ćorića i Capaka
Ronald Gorsic/Cropix

- Ako nosite košulju s otkopčanim ovratnikom, preporučuju se potkošulje V-izreza koji je dublji i osigurava to da se potkošulja ne vidi ispod košulje. Zakopčane košulje i kravate podnose i košulje okruglog izreza, kažu nam.

Tko je fit, a tko nije?

Capak je primjerice bio u pravu po tome što je ispod tamnoplave košulje obukao crnu potkošulju. Nadalje ispod bijele košulje se, pak, preporučuje nošenje svjetlosive potkošulje ili one boje kože jer je bijela potkošulja često u prevelikom kontrastu s kožom pa se vidi ispod potkošulje.

Važno je napomenuti da podmajica (potkošulja s rukavima) nije isto što i majica i one se izrađuju od različitih materijala s obzirom na to da niti nemaju istu namjenu.

A otkrivaju li ministarske pokošulje nešto o zdravlju i fizionomiji ministara? Na to odgovara kineziologinja Tina Živković.

image
Tomislav Ćorić, Darko Horvat, Mario Banožić i Josip Aladrović
Ronald Gorsic/Cropix

- Najfit trenutno izgleda ministar Marić, koji se može pohvaliti dobrom formom i figurom, drži do svog zdravlja i izgleda, te je pravi primjer čovjeka koji radi na imunitetu, što je iznimno važno u ovo doba koronakrize. Uz njega svakako možemo istaknuti i ministra Aladrovića koji se također može pohvaliti fit izgledom, dok bi ostali mogli poraditi na sebi pružajući tako dobar primjer građanima - kaže.

image
Tomo Medved: jednostavna podmajica dobar je izbor, bez previše rizika, primjeren godinama
Ronald Gorsic/Cropix

A kako da ministri ostanu fit, pitamo je.

- S obzirom na to da vlada pandemija covida -19 te ograničenje određene aktivnosti, u smislu rekreativnih treninga, moja preporuka je svakako bilo kakav oblik tjelovježbe doma ili boravak na svježem zraku. Obavezno u prehranu uključiti voće i povrće, pogotovo nakon blagdana i pretjeranog unosa kalorija koje bi trebalo smanjiti - objašnjava.

Na kraju preporuka - neka probaju smanjiti stres, i u danu naći 60 minuta vremena za vježbu ili fizičku aktivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 19:42