ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE

Popularni kozmetički proizvodi koje masovno koriste Hrvati mogu izazvati rak: ‘Ako ste ih koristili, obratite se liječniku‘

Ilustracija

 Joni Hanebutt/Alamy/Alamy/Profimedia/Joni Hanebutt/alamy/alamy/profimedia
Neke od marki proizvoda koji sadrže benzen su Cera Ve, Clinique, Batitse, Kerastase i Dove

Korisnici jedne popularne kreme protiv akni nedavno su upozoreni na opasnosti koje sadrži njihov omiljeni proizvod. Naime, neovisni laboratorij Valisure Američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) poslao je analizu u kojoj stoji da su razine kancerogenog benzena barem 12 puta veće od FDA-inog ograničenja, prenosi Daily Mail.

Benzen je kancerogen koji se povezuje s karcinomima poput limfoma i leukemije, pokazalo je istraživanje kalifornijskog sveučilišta Berkeley. No unatoč opasnostima, kemikalija je sveprisutna - može se pronaći u ispušnim plinovima iz automobila, dimu od cigareta, a u zrak ga ispuštaju čak i plinski štednjaci, upozorila je Kelly Dobos, znanstvenica sa Sveučilišta Cincinnati.

A Valisure je sad otkrio da se benzen nalazi i u kozmetičkim proizvodima koje koriste milijuni ljudi. Daily Mail izdvojio je četiri kategorije.

Proizvodi protiv akni

Neki od proizvoda koje je testirao Valisure sadržavali su barem 800 puta više od preporučenih razina benzena, dijelom zbog činjenice da proizvodi sadrže kemikaliju zvanu benzoil-peroksid. Ona se koristi u brojnim tretmanima za akne, a može se pronaći u sredstvima za pranje lica i kremama koje su dostupne na liječnički recept ili su pak u slobodnoj prodaji. Obično se nalazi u gelu, čiji je cilj na površini kože smanjiti količinu bakterija koje uzrokuju akne.

Kad se benzoil-peroksid izloži toplini, on prolazi kroz kemijsku promjenu i pretvara se u benzen.

Neki proizvodi protiv akni za koje je utvrđeno da sadrže sporan sastojak su ProActiv, Clearasil, PanOxyl, Walgreens, Cera Ve, Clinique, Target‘s Up & Up i Walmart‘s Equate Beauty tretman za akne.

Neke od ovih proizvoda protiv akni, kao što je Proactiv Emergency Blemish Relief, trebalo bi držati u hladnjaku, preporučuje Američko društvo za akne i rozaceu. No i druge je poželjno čuvati na hladnom i suhom mjestu jer visoke temperature mogu potaknuti kemijsku reakciju koja proizvodi benzen.

Kreme za sunčanje

Studija iz 2022. godine uzorkovala je 661 kremu za sunčanje s potpisima 108 robnih marki, a benzen je pronašla u njih 192 (29 posto). Na crnoj listi našli su se kreme za sunčanje u spreju te losioni, ali i gelovi za poslije sunčanja marki Garnier, Bioderma, LaRoche-Posay, L‘Oreal, Coppertone, Banana Leaf i Neutrogena.

- Jedna robna marka može imati vrlo visoke razine benzena u jednoj seriji, dok se on u drugoj ne može otkriti - kaže Kaury Kucera, glavni znanstveni direktor Valisurea i koautor studije.

- Za razine benzena u kremama za sunčanje ‘krive‘ su nečistoće u opskrbnom lancu - rekao je David Light, suosnivač Valisurea.

Agencija za hranu i lijekove (FDA) nije identificirala podrijetlo benzena u ovim proizvodima, ali je izvijestila da bi ono moglo imati veze s kemikalijama iz proizvodnog procesa.

- Ova kontaminacija može biti povezana s neaktivnim sastojcima kao što su karbomeri (sredstva za zgušnjavanje), izobutan (pogonsko sredstvo u spreju) ili druge komponente proizvoda napravljene od ugljikovodika - priopćio je FDA.

Šamponi za suho pranje kose

Čak 70 posto suhih šampona koje je 2022. testirao Valisure bili su pozitivni na benzen. Regulatori vjeruju da je kemikalija dospjela u proizvode tijekom procesa proizvodnje.

Benzen je pronađen i u diskontnim te skupim markama - od Batitse i Not Your Mother‘s do Pureology i Kerastase, a nakon što su objavljeni rezultati istraživanja, s polica su povučeni proizvodi Dove, Bed Head, Nexxus, Suave i Tresemmé.

- Ako ste koristili sporne šampone za suho pranje, obratite se svom liječniku - apelirao je Britton Trabert, epidemiolog s instituta Huntsman Cancer.

Sredstva za dezinfekciju ruku

U srpnju 2022. istraživači sa Sveučilišta u New Yorku pronašli su benzen u 31 posto od 200 testiranih sredstava za dezinfekciju ruku. Testovi su provedeni nakon što je FDA 2021. godine upozorila na benzen u sredstvima prvenstveno proizvedenima u Meksiku i Kini.

Neki od brendova koji su sadržavali benzen su Artnaturals, Scentsational Soaps & Candles, TrueWash, Born Basics i Puretize. Tvrtke Artnaturals, Scentsational Soaps & Candles, Star Wars Mandalorian i Born Basic povukle su svoje proizvode s polica.

- Kao znanstvenik, potrošač i otac petero djece koja koriste sredstva za dezinfekciju ruku, bio sam šokiran kad sam uopće vidio prisutnost benzena u toliko mnogo proizvoda - izjavio je David Light, suosnivač Valisurea.

Epidemiolozi sa Sveučilišta Utah smatraju da je benzen vjerojatno dospio u proizvode tijekom procesa pročišćavanja sredstva za dezinfekciju u kojem se koriste benzen i proizvode izvedene iz benzena, no isti bi trebali nestati kad se proizvod stavi u boce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 14:27