ŠIRENJE ZARAZE

Poruka iz WHO-a: ‘Nadamo se da ćemo okončati ovu pandemiju za manje od dvije godine‘

 Fabrice Coffrini/AFP
Od ključne je važnosti da zaustavimo i stavimo pod kontrolu širenje zaraze na mjestima gdje škole rade, poručuju iz WHO-a

Uoči početka nove školske godine u velikom broju država Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na potrebu borbe protiv pandemije na mjestima gdje djeca i profesori žive, a ne samo u školama, a istodobno izražava nadu da će pandemija trajati manje od dvije godine.

Ako se koronavirus širi u zajednicama, on može ući i u škole, kazala je u petak znanstvenica WHO-a Maria Van Kerkhove.

„Od ključne je važnosti da zaustavimo i stavimo pod kontrolu širenje zaraze na mjestima gdje škole rade“, kazala je Van Kerkhove u odgovoru na pitanje preporučuje li WHO otvaranje škola u vrijeme dok diljem Europe raste broj slučajeva zaraze.

Škole obrazuju, ali igraju i ključnu ulogu u prehrani djece i pružanju socijalne interakcije, kazala je glavna znanstvenica WHO-a za koronavirus.

Ta organizacija Ujedinjenih naroda će u narednim danima izdati upute o maskama za razne dobne skupine djece.

No šef WHO-a za krizne situacije Mike Ryan upozorava kako su maske samo jedna od metoda sprječavanja širenja virusa i da one nisu zamjena za socijalno distanciranje i smanjivanje broja učenika na predavanjima.

Van Kerkhove je priznala da znanost još uvijek nema dovoljno znanja kako djeca šire virus.

„Istraživanja su preliminarna i malo ih je“, kazala je i dodala da je poznato samo da se sve dobi mogu zaraziti, no da u pravilu imaju blage simptome.

WHO se nada da će pandemija koronavirusa trajati manje od dvije godine

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u petak kako se nada da će pandemija Covida-19 biti kraća od one Španjolske gripe te da će trajati manje od dvije godine ako se svijet ujedini i uspije napraviti cjepivo.

Tedros je podsjetio da je Španjolska gripa koja se pojavila 1918. trajala dvije godine.

"U sadašnjoj situaciji s više tehnologije i povezanosti virus ima bolje izglede za širenje i može se brzo kretati jer smo sada povezaniji", rekao je on na brifingu u Ženevi.

"Međutim, mi istodobno imamo tehnologiju da ga zaustavimo i znanje da ga zaustavimo", istaknuo je.

"Zato se nadamo da ćemo okončati ovu pandemiju za manje od dvije godine."

Više od 22,81 milijuna ljudi u svijetu dosad je zaraženo koronavirusom, a 793.382 je preminulo, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 02:56