ODAKLE JE DOŠAO?

Potvrđen slučaj zaraze MERS-om: Riječ je o opasnom rođaku virusa SARS-CoV-2. Smrtnost mu je 34 posto

Ilustracija

 Image Point Fr/Nih/Niaid/Bsip/Profimedia
Postoje dokazi da su glavni izvor virusa na Bliskom istoku deve, no virus se također može širiti s čovjeka na čovjeka

Jedna je osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) testirana pozitivno na MERS, odnosno srednjoistočni respiratorni sindrom, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Novi slučaj MERS-a, poznatog i kao MERS-CoV (jer se radi o virusu iz obitelji koronavirusa) zabilježen je u Al Ainu, dijelu Abu Dhabija, no izvor zaraze još nije poznat.

28-godišnjak je primljen u bolnicu 8. lipnja, no službenu je dijagnozu dobio tek 23. srpnja nakon što je PCR test pokazao da je pozitivan na MERS. Ujedinjeni Arapski Emirati odmah su o slučaju izvijestili Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Detalji o zdravstvenom stanju muškarca nisu objavljeni, no zna se da čovjek nije zdravstveni radnik niti državljanin UAE.

Svih 108 ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim, testirani su na virus, no svi su rezultati bili negativni.

MERS uzrokuje koronavirus koji je daljnji rođak virusa SARS-CoV-2 koji je izazvao Covid-19 pandemiju.

Radi se o, uglavnom, respiratornoj bolesti koja uzrokuje simptome poput visoke temperature, kašlja i kratkog daha. U nekim slučajevima može dovesti do upale pluća ili gastrointestinalnih problema.

Postoje dokazi da su glavni izvor virusa na Bliskom istoku deve, no virus se također može širiti s čovjeka na čovjeka.

No ovaj posljednji slučaj ne može se povezati s devama ili proizvodima od deva pa nije jasno odakle je virus došao.

MERS je prvi put identificiran 2012. na Bliskom istoku gdje je zabilježen i najveći broj slučajeva.

Od otkrića virusa, dogodila se su tri veća izbijanja zaraze. Prije ovog najnovijeg slučaja iz Abu Dhabija, posljednji je slučaj MERS-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabilježen u studenom 2021.

Najveće širenje zaraze dogodilo se 2012. Od 2012. do 2020. Svjetska zdravstvena organizacija je zabilježila 2.566 slučajeva zaraze i 882 smrtnih slučajeva - što bi značilo da je smrtnost od ovog virusa visokih 34 posto. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je naglasila da brojka možda ne odgovara stvarnosti jer su vjerojatno neki blaži slučajevi zaraze MERS-om prošli nezapaženo.

2012. godine najviše slučajeva zaraze zabilježeno je u Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jordanu, Kataru, Omanu i Iraku. U Ujedinjenom Kraljevstvu je zabilježeno pet slučajeva i tri smrti, dok je SAD izvijestio o dva potvrđena slučaja te nijednoj smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:03