SMRTONOSNI VIRUS

POTVRDILI: U AUSTRIJI NEMA EBOLE Krizni stožer hrvatskog Ministarstva zdravlja: 'Na oprezu smo, nema mjesta panici'

This picture taken on August 19, 2014 shows quarantine officers inspecting the Alpha Friendship, a bulk carrier registered in Greece that carries ores from the Pepel port in Sierra Leone, one of the Ebola-hit area in Western Africa, as the ship berths in the quarantine anchorage waiting for its entry in the port at Qingdao, in eastern China's Shandong province. Ebola has killed more than 1,220 people since it emerged in southern Guinea at the start of the year, spreading first to Liberia and cutting a gruesome and gory swathe through eastern Sierra Leone since May. CHINA OUT AFP PHOTO
 AFP
Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila da epidemija predstavlja veliku prijetnju

ZAGREB - Sumnja u virus ebole kod dvaju pacijenata u Austriji otklonjena je, objavile su nadležne austrijske vlasti, a prenosi agencija APA.

U oba slučaja sumnja je otklonjena u utorak na večer, izjavio je zemaljski poglavar Gornje Austrije Josef Puehringer, pozivajući se na analizu krvi u institutu Bernard Nocht u Hamburgu.

Rezultate je potvrdilo i austrijsko ministarstvo zdravstva. "Rezultat testa u oba slučaja bio je negativan", priopćilo je ministarstvo.

Dva Nigerijca, koja su u prošlu srijedu poslovno doputovala u Austriju iz Lagosa preko Dubaija žalila su se na povišenu temperaturu. Obojica su nakon toga stavljeni u izolaciju, u kojoj su zadržani sve dok sumnja u ebolu nije otklonjena.

Na upravo završenom sastanku Kiriznog stožera za nadzor ebole hrvatskog Ministarstva zdravlja također je bilo riječi o slučajevima iz Austrije.

Hrvatski stručnjaci naglašavaju kako čak i u nekom budućem slučaju potvrde prvih slučajeva u Austriji nema mjesta panici niti opasnosti od epidemije jer bi pacijenti bili pod nadzorom austrijskih zdravstvenih vlasti koje će poduzeti sve mjere za liječenje eventualno oboljelog pacijenta te sprečavanje širenja ebole.

Dodaje se da u razvijenim zemljama ebola nema snagu jer su higijenske mjere i medicinske mogućnosti značajno veće nego li u siromašnim dijelovima Afrike gdje se bolest brzo širi.

Na sastanku je istaknuto kako se prihvaća stav Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojem Hrvatskoj ne prijeti rizik od ebole ili bolje rečeno taj je rizik izuzetno nizak.

Također je rečeno da će se i u Hrvatskoj primjenjivati zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz Afrike na način kako je to preporučila Svjetska zdravstvena organizacija.

Obavijesti o zdravstvenom nadzoru nekih osoba koje su se vratile iz Afrike, poput 18 putnika koji su prije nekoliko dana stigli u Hrvatsku, ne pripadaju u tu razmjenu jer se radi o potpuno zdravim osobama koje ne mogu širiti bolest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:26