VJEŽBE ZA STARIJE

POZNATA GLUMICA OTKRIVA NAM KAKO OSTAJE U FORMI Sedam jutarnjih vježbi Nade Abrus (68): '15 minuta bez kojih ne mogu započeti svoj dan'

 

- Nekada sam znala kroz šalu odgovarati na pitanje o svojoj fit figuri da je za nju zaslužan recept naziva 4S: spiza, smijeh, sport i seks. No, danas govorim da je to: spiza, sport, smijeh i spavanje - smije se 68-godišnja glumica Nada Abrus, rođena Splićanka koja uvijek pršti pozitivnom energijom.

Baš kao i 1969. godine kada je ta prelijepa splitska gimnazijalka s glumačkim ambicijama, na glasu kao jedna od najtraženijih manekenki, prvi put stala pred kamere u filmu “Nedjelja” Lordana Zafranovića, Nada i danas svojim izgledom ostavlja bez teksta. No, nije to bez muke.

Redoviti trening

- Posljednjih 20 godina vježbam redovito. Nekada sam odlazila u teretanu pet puta tjedno. Danas također odlazim pet puta tjedno na treninge koje kombiniram s jogom, cyclingom i plesom - objašnjava Nada Abrus koja je za čitatelje Jutarnjeg lista s trenerom Aktivne Hrvatske Patrikom Kramarićem predstavila sedam jednostavnih vježbi idealnih za jutarnji trening.

Umjesto ispijanja kave, doručka u krevetu ili trčanja na posao, Nada i Patrik savjetuju da jutarnji ritual postane - vježbanje.

- Time stvaramo preduvjete zdravlja našeg tijela, odnosno svih onih sustava koji su zaduženi za dobro i optimalno funkcioniranje tijekom cijelog dana. Općepoznato je da tjelesnim vježbanjem pozitivno utječemo na zdravstveni status i direktno vođeni time logično je da svaki dan barem nekoliko minuta, ako već ne i nekoliko sati, budemo tjelesno aktivni. Idealno doba dana za to je jutro u kojem ćemo se treningom potpuno razbuditi, tjelesno i mentalno, pozitivno djelovati na mišićno-tetivni sustav, hormonalni sustav i lokomotorni status, odnosno jednostavnim rječnikom uploviti u dan zadovoljniji i sretniji - objašnjava trener Kramarić.

Napominje da je za ovih sedam vježbi dovoljno samo 15 minuta, a idealno bi bilo kada bi se ponovile više puta dnevno.

Obožava jogu

- Vježbanje je za mene stil života i bez toga više ne mogu. Bilo koji oblik vježbanja, makar to bila šetnja oko zgrade, pješačenje ili penjanje na Sljeme, smatram vidom uspješnog treninga, a najdraži trening mi je joga - dodaje Nada Abrus koja je vježbe izvodila s lakoćom profesionalne sportašice.

Dobrobiti ovog, ali i ostalih treninga uz Aktivnu Hrvatsku možete isprobati već u subotu 29. veljače u Areni Zagreb.

Za trening u Areni možete se prijaviti na stranici www.aktivnahrvatska.hr

7 vježbi u 15 minuta

Mačka

U poziciji kleka na sve četiri kralježak po kralježak lagano podižite prema gore, a nakon toga potiskujte trbuh odnosno kralježnicu prema dolje. Vježbu izvodite u umjerenom tempu, duboko dišite i ponovite je 8 puta gore-dolje. Vježba utječe na mobilizaciju kralježnice.

Lepeza

Legnite na bok, ispružite ruke ispred tijela te se gornjom rukom polukružno u stranu otvarajte iz gornjeg dijela kralježnice. Važno je da tijekom izvedbe vježbe donji dio kralježnice ne rotirate. Vježbu ponovite 8 puta za svaku stranu.

Ptica-pas - 1. varijanta

U poziciji kleka na sve četiri jednu nogu pružite natrag. Tijekom pružanja noge važno je da kralježnica ostane u neutralnom i prirodnom položaju te da su mišići trbuha aktivni. Vježbu ponovite 8 puta za svaku nogu.

Ptica-pas - 2. varijanta

Vježba se izvodi isto kao i prethodna, samo tijekom pružanja noge prema natrag pružite i suprotnu ruku prema naprijed. Zadržite kralježnicu u prirodnom položaju uz aktivne mišiće trbuha. Vježbu ponovite pet puta za svaku stranu.

Mrtva buba - 1. varijanta

U poziciji ležanja na leđima s rukama gore obje noge pružite naprijed. Tijekom pokreta zadržite aktivne mišiće trbuha. Vježbu ponovite 8 puta.

Mrtva buba - 2. varijanta

Vježba se izvodi isto kao i prethodna, samo tijekom pružanja nogu pružite obje ruke prema natrag. Tijekom pokreta zadržite aktivne mišiće trbuha. Vježbu ponovite 5 puta.

Mali most

U poziciji ležanja na leđima noge savijte u zglobu koljena pod 90 stupnjeva te ruke pružite ispred tijela i stisnite obje šake. Iz te pozicije potisnite kukove prema gore te aktivirajte mišiće stražnjice. Vježbu ponovite umjerenim tempom 10 puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:02