JAVNA POLEMIKA

PRAVA ISTINA O PSIHIJATRIJI Feljton Jutarnjeg izazvao žestoke obračune na društvenim mrežama

 Saša Midžor Sučić/CROPIX
Obračuni na društvenim mrežama počeli već nakon prvog nastavka

Pamflet dr. Roberta Torrea “Prava istina o psihijatriji”, koji objavljujemo u nastavcima, izazvao je golemi interes naših čitatelja i potaknuo žestoke rasprave. U maniri “I accuse”, Torre, psihijatar KBC-a “Sestre milosrdnice” u Zagrebu, iznosi kritičke opservacije o psihijatriji, ali i ukazuje na problem povezanosti hrvatskih psihijatara s farmaceutskom industrijom. To, dakako, nije ekskluzivno hrvatski problem niti se odnosi samo na psihijatriju, već je tema višegodišnjih rasprava u svijetu kao i bestselera poput “Selling Sickness” i “Big Pharma”. Iz brojnih rasprava na društvenim mrežama razabire se da Torre nikoga nije ostavio ravnodušnim: dok mu liječnici i znanstvenici u pravilu zamjeravaju što probleme struke na brutalan način preko medija iznosi u javnost, niz čitatelja svrstava se na njegovu stranu.

- Pa u mnogočemu je u pravu... liječe se simptomi, dijagnoze su nepouzdane, a lijek je često gori od bolesti. Sama psihijatrija je prečesto lov u mutnom - kaže čitatelj. Jedna čitateljica navodi svoja iskustva.

Osobno iskustvo

- Iz vlastitog iskustva, ali i iz iskustva nekih meni bliskih ljudi, poručujem: NE psihijatrima, ni za Boga miloga!!! Zašto? Prije tri godine imala sam jako težak period u životu (faks, familija, bivši dečko) i sestra, koja se u to vrijeme liječila (lijekovima) od depresije mi je naredila da moram ići psihijatru, baš naredila, agresivno vikala ‘Moraš’ - komentira čitateljica. - I odem ja u Bolnicu Sestara milosrdnica aka Vinogradska i doktor mi propiše tablete za epilepsiju koju nemam! Inače, nalaz EEG-a mi je savršeno uredan. Naravno da mu idući put nisam došla. A sestri svako malo dobacim kako se zadnjih godina malo čudno ponaša i da mi je stara tobože depresivna sestra bila puno bolja - piše čitateljica.

Tko, onda, pomaže?

- Nitko ne treba očekivati čudo od psihijatra, oni mogu pomoći, ali ne i izliječiti... ‘pomozi si, i Bog će ti pomoći”... svatko treba raditi sam na sebi, ali bez njihove pomoći kad je najgore isto ne ide, oni mogu prepisati lijek, sami ga ne možete dobiti... a krivu dijagnozu može dati svaki psihijatar ako niste ‘iskreni’ i ako previše dramatizirate... iako ima i svakakvih doktora/psihijatara/stomatologa... ako imate izbor, nije toliki problem... a koliko su lijekovi štetni isto je relativno, ako ne probate, ne znate... moja mama ih pije desetljećima na desetke dnevno i ima bolju krvnu sliku od sviju nas... - smatra jedan čitatelj. Neki su čitatelji vrlo kritični prema Torreu i uspoređuju ga s kontroverznom internisticom Lidijom Gajski.

- Taj psihijatar Torre naziva psihijatriju pseudoznanošću, bezvrijednom, koja neprestano mijenja koncepte, ne pomaže. Kao laik čini mi se da je on u trendu anti-bilo čega, da je on Lidija Gajski u psihijatriji. Po toj logici je i medicina pseudoznanost - u mnogo slučajeva nije učinkovita, ili bi bolest prošla i bez liječenja. Kako uopće pomoći osobi sa psihološkim i psihičkim teškoćama? - pita jedan čitatelj.

Jedan znanstvenik primjećuje da je problem s Torreovim tekstom što će ga ljudi koji nemaju pojma sami odabrati što od onoga što je napisano žele smatrati istinom. - Psihijatrija je vrlo nezrela kao znanstvena disciplina - to je jasno svima. Problem je što liječnici pred pacijentom uvijek trebaju izgledati kao da s velikom sigurnošću znaju što rade, a to je lakše i bliže istini u kirurgiji nego u psihijatriji - zaključuje znanstvenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:34