FAKULTET NA ŠALATI

Predstavljen novi udžbenik Radiologija za studente medicine: ‘Suvremene tehnike promijenile su kliničku praksu‘

Boris Brkljačić, Vinko Vidjak, Lidija Beketić Orešković i Dražen Huić

 Ranko Suvar/Cropix
Urednici Brkljačić i Vidjak su naglasili da smo svjedoci kontinuiranog povećanja broja radioloških pretraga

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu promoviran je u nazočnosti više od 130 uzvanika novi udžbenik „Radiologija“, koji su napisali nastavnici Katedre za radiologiju Medicinskog fakulteta i time omogućili da studenti medicine uče iz suvremenog, kvalitetnog udžbenika. Urednici, profesor Boris Brkljačić i profesor Vinko Vidjak, naglasili su da je radiologija dinamična struka, koja se od otkrivanja rendgenskih zraka 1895.godine izrazito brzo razvijala, a suvremene slikovne radiološke tehnike promijenile su kliničku praksu i postale integralni dio suvremene medicine bez kojega nije moguće ni postavljanje dijagnoze niti optimalno liječenje. Intervencijska radiologija ključna je u liječenju brojnih vaskularnih, onkoloških i drugih bolesti i uvelike nadomješta kirurške tehnike. Radiologija je danas vrlo popularna među mladim liječnicima prilikom izbora specijalizacije.

image

Boris Brkljačić

Ranko Suvar/Cropix
image

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata

Ranko Suvar/Cropix

Urednici Brkljačić i Vidjak su naglasili da smo svjedoci kontinuiranog povećanja broja radioloških pretraga u suvremenoj medicini, osobito CT i MRI pretraga. Nažalost je značajan dio tih pretraga nepotreban i u naručivanju se ne poštuju principi procjene primjerenosti i opravdanosti izvođenja pretraga, te se neadekvatno koriste medicinski resursi, a nužno je i štititi stanovništvo od neželjenih efekata ionizirajućeg zračenja. Zato je vrlo važno studenti medicine uz pomoć novog udžbenika nauče sve što mladi liječnik mora poznavati o radiološkim uređajima i osnovama radiološke fizike, radiobiologiji, kontrastnim sredstvima u radiologiji i zaštiti od zračenja, kao i o pojedinim područjima radiologije: neuroradiologiji, radiologiji glave i vrata, torakalnoj radiologiji, kardijalnoj radiologiji, radiologiji krvnih žila i intervencijskoj radiologiji, muskuloskeletnoj radiologiji, abdominalnoj radiologiji, urogenitalnoj i ginekološkoj radiologiji, pedijatrijskoj radiologiji, radiologiji dojke i onkološkoj radiologiji.

image

Udžbenik ‘Radiologija‘

Ranko Suvar/Cropix

Dekan Medicinskog fakulteta prof. Slavko Orešković i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. Stjepan Lakušić u svojim obraćanjima su pohvalili visoku kvalitetu udžbenika, a recenzenti, prof. Lidija Beketić i prof. Dražen Huić su detaljno prikazali udžbenik. Urednici su naglasili da se nadaju da će udžbenik omogućiti studentima da kao mladi liječnici znaju procijeniti koje slikovne metode treba primjenjivati u specifičnim kliničkim indikacijama, kako bi pretrage na koje se upućuju naši bolesnici bile adekvatne i opravdane i kako bi se na najbolji mogući način osigurala dobrobit bolesnika. Naglasili su i potrebu očuvanja i napretka akademske radiologije u vrijeme komoditizacije struke, osobito u svjetlu izazova koje nosi ubrzana primjena umjetne inteligencije u medicini i radiologiji.

image

Slavko Orešković

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:36