FARMACEUTI O LIJEKU

‘Prešli smo dug put, no moramo iskreno priznati da su nam neke nade ugašene...‘

Ilustracija
 Spencer Platt/AFP
Farmaceuti istražuju tri glavna načina borbe protiv virusa za različite grupe pacijenata

Farmaceutske tvrtke vjerojatno neće pronaći jedinstven lijek za Covid-19, nego razne tretmane za različite grupe pacijenata, rekao je u četvrtak čelnik Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA) Thomas Cueni.

„Prešli smo dug put, no moramo iskreno priznati da su nam neke nade ugašene“, rekao je čelnik IFPMA-e tijekom online obraćanja medijima iz Ženeve.

„Najvjerojatnije neće biti jedinstvenog lijeka“, poručio je, no dodao da je broj potencijalnih tretmana za one s Covidom-19 koji se istražuju ili su u fazi testiranja narastao na 300, sa 140 koliko ih je bilo krajem ožujka.

Farmaceuti istražuju tri glavna načina borbe protiv virusa: lijekove koji ga direktno napadaju, one koji djeluju putem imunološkog sustava i one koji djeluju na simptome upale.

Novi lijekovi koji se testiraju su obećavajući, a postojeći lijekovi koji su isprobani u borbi protiv covida-19 doveli su do različitih rezultata, tvrdi IFPMA.

Primjerice, lijek za artritis i malariju hidroklorokin nije se pokazao korisnim u liječenju blagih slučajeva.

Pokazalo se i da tocilizumab, još jedan lijek za artritis, ne pomaže pacijentima s teškom upalom pluća.

S druge strane, lijek protiv upala deksametazon se pokazao djelotvornim kod teško bolesnih pacijenata, a remdesivir, lijek protiv ebole, već se koristi kako bi ubrzao oporavak hospitaliziranih pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:45