pH RAVNOTEŽA

Previše kiselosti tjera tijelo u bolest

 Thinkstock
Poželjan omjer dnevnog unosa lužnatih i kiselih namirnica u postocima iznosi 75 : 25
Poželjan omjer dnevnog unosa lužnatih i kiselih namirnica u postocima iznosi 75 : 25

Ravnoteža kiselina i lužina u organizmu i stalna kontrola njihova pravilnog balansa od velike je važnosti za zdravlje, no o tom odnosu premalo se vodi računa. Zbog konzumiranja hrane pune aditiva, konzervansa i umjetnih boja organizam je često u alarmantnom stanju kiselosti, a posljedično tome izložen opasnosti od obolijevanja od raznih bolesti.

Kako znati da je u organizmu poremećena ravnoteža kiselog (acidnog) i lužnatog (alkalnog) i kako ponovo steći balans za Vitu je objasnila Jadranka Boban-Pejić, direktorica Biovege i vrsna poznavateljica zdrave prehrane.

Organizam teži balansu

- Na sreću, to može biti vrlo jednostavno i ne zahtijeva komplicirane biokemijske analize. Potrebno je pratiti male znakove koje nam tijelo šalje te raditi preinake u konzumiranju hrane i životnim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 23:08