NAJNOVIJE OTKRIĆE

Pričate li s psihopatkinjom? Rezultati istraživanja iznenadili znanstvenike, broj bi mogao biti puno veći nego se mislilo

Ilustracija

 /Shutterstock
Pokušaji manipulacije od strane muških psihopata izgledaju kao prevara, dok od strane žena izgledaju kao koketno ponašanje

Često je, zbog njihove podvojene prirode, teško prepoznati psihopata. Ipak, nova istraživanja kažu da pokreti glave mogu odati ženu psihopatkinju. Koristeći algoritme koji prate pokrete glave, stručnjaci iz New Mexica proučavali su snimke žena na policijskim ispitivanjima. Saznali su da su žene, koje su pokazivale najviše odlika psihopata, držale glavu nepomičnom, donosi Daily Mail. Staloženi stav može biti taktika koju koriste psihopati kako bi sakrili potencijalne tragove svoje osobnosti.

Najnovije istraživanje, koje tvrdi da prvo povezuje psihopatkinje s neverbalnom komunikacijom, predvodili su znanstvenici na Odsjeku za psihologiju Sveučilišta New Mexico u Albuquerqueu.

- Neverbalno ponašanje predstavlja važan, a podcijenjen način komuniciranja. Ono može povećati naše šanse za prepoznavanje oblika psihopatologije, među njima i psihopatije, rekli su.

- Vjerujemo da naša otkrića donose jedinstven uzorak dinamike glave koji je karakterističan za žene povezane sa psihopatijom. Konkretno, pokazuju staloženi položaj glave tijekom ispitivanja.

Općenito, ljudi koji se opisuju kao psihopati pokazuju osobine kao što su antisocijalno ponašanje, sklonost laganju, neodgovornost i nedostatak kajanja ili empatije. Studije su već pokazale da muški psihopati imaju ‘jedinstvene obrasce neverbalne komunikacije‘, uključujući mirne položaje glave tijekom kliničkih intervjua.

Za studiju su znanstvenici koristili alat za obradu slike i strojno učenje kako bi automatski izvukli pokrete glave iz snimljenih intervjua 213 zatvorenih žena u SAD-u. Žene su obaviještene da će njihovi intervjui i drugi podaci biti ‘zabilježeni radi kvalitete podataka i moguće upotrebe u budućim analizama‘. Kako bi odredili razine psihopatije, koristili su uobičajenu procjenu, koju je 1970-ih razvio kanadski psiholog Robert D. Hare.

Kao što se očekivalo, istraživači su otkrili da što je niža razina pokreta glave, to su zatvorenice imale više ocjene u procjeni psihopatije. Budući da psihopatija ‘predviđa ponovno počinjenje kaznenog djela u budućnosti‘ i kod žena i kod muškaraca, otkrića bi mogla biti važna za zatvorske službenike. U policijskim razgovorima, zatvorenice koje mirnije drže glavu vjerojatnije će ponoviti kazneno djelo – iako bi dokazivanje toga zahtijevalo daljnje istraživanje.

Ograničenje studije je što su sudionici bili isključivo zatvorenici, tako da tim ne zna koliko je ‘zatvorsko okruženje moglo utjecati na ponašanje sudionika‘. Daljnje studije također bi mogle ispitati jesu li minimalni pokreti glavom kod žena osobina psihopata izvan zatvora. Istraživanje je objavljeno nedugo nakon što je britanski istraživač upozorio da je više žena psihopatkinja nego što mislimo.

Dr. Clive Boddy sa Sveučilišta Anglia Ruskin rekao je da se znakovi psihopatije kod žena razlikuju od muškaraca i da mogu doći u obliku seksualno zavodljivog i manipulativnog ponašanja. Trenutni znanstveni dokazi upućuju na to da je omjer muških psihopata od ženskih otprilike šest naprema jedan. No dr. Boddy smatra da je stvarni omjer muške i ženske psihopatije oko 1,2 prema 1 – do pet puta manji nego što se prije sugeriralo.

Čini se da autori nove studije prihvaćaju nove omjere. Kažu da pokušaji manipulacije od strane muških psihopata izgledaju kao prevara, dok od strane žena izgledaju kao koketno ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:05