HUMANITARNA UTRKA

Pridružite se utrci Run for Down u subotu, 18. svibnja na Bundeku, cilj ne može biti plemenitiji

Atmosfera s prošlogodišnje utrke Run for Down, u kojoj su sudjelovala djeca sa sindromom Down

 Tihomir Fabijanov/
Svaka uplaćena trkačka kotizacija je bitna, jer je u Udruzi sve veća lista čekanja za terapije

U subotu, 18. svibnja na zagrebačkom Bundeku u 10:30 trči se i hoda za osobe sa sindromom Down. Moguće je sudjelovati u utrci trčanja 5000 m ili hodanja 1700 m. No, najbitnije je doći i podržati, jer lani skupljeni novac omogućio je terapiju za više od stotinu djece s Down sindromom. Roditelje i djecu iz Udruge veseli da je svake godine na utrci sve više ljudi, jer im je i podrška koju osjećaju i financijska pomoć koju dobiju od kotizacija trkača bitna. Sav prihod od kotizacija (20 eura po trkaču ili hodaču) udruga troši na terapije djece. Prijaviti se i uplatiti kotizaciju možete na linku, a možete i na dan utrke, na mjestu za prijave.

Ambasadorica utrke je glumica i maratonka Ecija Ojdanić. "Trčanje mi je izvor velike sreće i veselja, a kad ta utrka ima neki viši cilj kao ova, onda je to sreća na stotu potenciju!", iskreno kaže Ecija te dodaje: "Moramo brinuti za ljude koji trebaju našu pomoć, ja mislim da su to Božja djeca, a mi kao društo u kojem sve više vlada zakon ‘brže, bolje, jače‘ trebamo više razmišljati o tome da postoje ljudi na koje moramo posebno paziti, na takve biti osjetljivi i dati koliko možemo da njihovi životi budu kvalitetniji."

Ambasadori utrke su i proslavljeni gimnastičar Tin Srbić te kapetan GNK Dinamo Arijan Ademi.

image

na utrci možete trčati, a možete i hodati, bitno je sudjelovati

image

Na utrku vas poziva glumica i maratonka Ecija Ojdanić koja kaže: "... kad ta utrka ima neki viši cilj kao ova, onda je to sreća na stotu potenciju"

Ovo je treća takva donatorska utrka, sad već mnogima poznati RUN FOR DOWN, koju organizira atletski klub Perpetuum mobile.

Organizatori ohrabruju ranije prijave, da se neposredno prije utrke ne stvara gužva, iako je moguće doći i uplatiti kotizaciju i na sam dan utrke.

Inače, u Udruzi Down terapiju provode četiri stručnjaka: radni terapeut, dva rehabilitatora i logoped, rade s djecom od četiri mjeseca do punoljetnih osoba.

"Financiramo se isključivo iz projekata i donacija i svaka kotizacija koju dobijemo od utrke važna nam je. Zahvaljujemo svim trkačima.", poručuje Natalija Belošević, predsjednica Udruge za sindrom down Zagreb https://udruga-down.hr/.

"Radni terapeut radi s bebama, od 4 mjeseca starosti do 3 godine, nakon treće godine s djecom rade rehabilitatorice i logopetd, tad već počinje rana priprema za školu. Potrebe su sve veće, imamo i liste čekanja. Nedostaje nam i stručnjaka, pokrivamo se koliko možemo, zato je svaka ovakva gesta poput utrke Run For Down bitna."

image

Djeci sa sindromom Down, kažu roditelji, puno znači sudjelovanje u ovakvoj utrci. Ovo je treća godina, svake put se vesele startu i trčanju koje je posvećeno njima.

image

Članovi zagrebačkog atletskog kluba Perpetuum mobile svake godine s radošću, volonterski organiziraju Run for Down.

I ove će se godine na „maloj“ utrci (trčanje 150 metara) natjecati djeca sa sindromom Down, ranije se pokazalo da ih to silno veseli. Baš kao i navijanje mnogih koji ih bodre uz stazu.

Nakon i za vrijeme utrka bit će organizirane sportske i likovne radionice za djecu pod vodstvom volontera i terapeuta udruge te druženje uz glazbu i ples. Sav prihod od uplaćenih kotizacija ide za Udrugu Down.

Udruga sindrom Down zastupa interese svih osoba s Down sindromom u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Rade zadnjih dvadeset i pet godina, imaju više od 300 članova osoba sa sindromom Down. Programom rada, terapijama, raznim radionicama pružaju podršku osobama s Down sindromom i njihovim obiteljima od najranije dobi, kroz vrtićki, predškolski i školski uzrast, pa sve do pripreme za osamostaljivanje.

Cilj projekta utrke Run For Down je osim skupiti novac za terapije članova udruge, pomoći širenje svijesti o tome da bavljenje sportom značajno utječe na poboljšanje motoričkog razvoja i socijalizaciju osoba s Down sindromom.

Svi natjecatelji koji završe utrku dobivaju finišersku medalju, a za prva tri mjesta osigurane su i bogate nagrade sponzora.

Podizanje startnih paketa bit će organizirano u petak, 17.5. od 15:00 do 19:00 u Burger&Beer Bar Mrav, Avenija Dubrovnik 15 (Velesajam). Podizanje paketa za druge osobe moguće je uz predočenje osobne iskaznice osobe za osobu koju podižete paket, a trkači koji dolaze u Zagreb trčati Run for Down svoje startne pakete mogu podići i u subotu, 18.05. u startno-ciljnom prostoru od 8:30 do 9:30.

Satnica utrke izgleda ovako:

Start utrke na 5000m trčanje - 10:30 sati

Start utrke na 1700m hodanje; krug oko Bundeka - 10:35 sati

Raspored događanja:

9:00 sati - okupljanje i preuzimanje startnih brojeva

10:00 sati - start dječje utrke

10:15 sati - proglašenje pobjednika dječje utrke

10:30 sati - start utrke, trkači (5km)

10:35 sati - start utrke hodači (1700m)

11:15 sati - proglašenje pobjednika utrke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:09