EKSPERIMENT

Prije nego što kušate hranu, fotografirate ju za Instagram i Facebook? Znanstvenici imaju lošu vijest

Ilustracija
 Science Photo Library/Sciencephoto/Profimedia
Fotografiranje mijenja način na koji mozak percipira hranu i povećava želju za više kalorija

Fotografije hrane jedan su od najčešćih prizora na društvenim mrežama, no dijeljenje snimki poslastica prije nego što ih ubacite u usta moglo bi biti loše za vaš struk, piše Daily Mail.

Istraživanja pokazuju da je gostima koji fotografiraju svoje obroke potrebno više vremena da se osjećaju sitima, pa je vjerojatnije da će poželjeti drugu porciju. Svake godine, objave se milijarde slika hrane na društvenim mrežama, a istraživanja pokazuju da gotovo 70 posto milenijalaca, generacije rođenih u osamdesetima i devedesetima, redovito dijeli slike hrane na internetu prije nego što je pojedu. Prethodne studije pokazale su da postoje neke prednosti te aktivnosti.

Jedno je pokazalo da je poboljšao okus hrane jer se fotografiranjem hrane naš mozak više usredotoči na miris i okus hrane. No, navika fotografiranja hrane je s vremenom postala kontroverzna pa neki restorani zabranjuju slike za stolom. Naime, fotografiranjem gosti mogu ometati druge mušterije, a i hrana se hladi.

Istraživači s Georgia Southern sveučilišta u SAD-u zaposlili su 145 studenata i podijelili ih u dvije grupe.

Obje grupe su dobile tanjure krekera sa sirom za grickanje, ali prvoj je grupi rečeno da prvo fotografiraju spomenute krekere. Odmah nakon što su ih pojeli, volonteri su ih zamolili da ocijene koliko im se sviđaju i žele li više. Rezultati, objavljeni u časopisu Appetite, pokazali su da su oni koji su fotografirali krekere više uživali, a i htjeli više.

Fotografiranje hrane, rekli su istraživači, vjerojatno mijenja način na koji mozak percipira hranu i povećava želju za više kalorija.

- Sjećanja na hranu i čin bilježenja potrošnje mogu utjecati na to koliko jedemo – tvrde istraživači.

- Naši rezultati ukazuju na to da fotografiranje dovodi do veće želje za hranom nakon konzumiranja. Učinci su bili najuočljiviji kod dobrovoljaca koji su dobili manje obroke, odnosno, šest krekera umjesto 12.

- Oni koji žele jesti manje obroke, osobito hrane koju žele smanjiti, trebali bi izbjegavati fotografiranje onoga što jedu, smatraju znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:11