VELIKI POVRATAK

Prijeti li nam ‘twindemija‘? Ove se godine još jedan virus pojavio znatno prije nego li je to uobičajeno

Gripa/Ilustracija

 Barbara Gindl/Apa-picturedesk Via Afp
Stručnjaci ‘nestanak‘ gripe povezuju s epidemiološkim mjerama, jer je virus gripe manje zarazan od koronavirusa

Trebamo li se zabrinuti zbog moguće ‘twindemije‘? Ako je suditi prema južnoj hemisferi, konkretno Australiji, možemo očekivati ispreplitanje nekadašnje najupečatljivije zimske bolesti - gripe i ne više tako novog virusa covida-19, koji je protekle dvije godine praktički učinio da influenca nestane.

Naime, Australija se nakon dvije godine gotovo bez zabilježenih slučajeva gripe ove sezone susrela s prilično jakom epidemijom tog virusa, a zanimljivo je da se pojavio znatno prije nego li je to uobičajeno.

Od 2010. do 2020. gripa je u Australiji uzrokovala od 140.000 do 710.000 hospitalizacija i 12.000 do 52.000 smrtnih slučajeva. Onda su uslijedile dvije neobične godine nakon proljeća 2020.

Stručnjaci ‘nestanak‘ gripe povezuju s epidemiološkim mjerama, jer je virus gripe manje zarazan od koronavirusa, tako da su socijalna distanca te maske uvelike pridonijele dugoj pauzi od influenze.

Prema pisanjima australskih medija samo do 14. kolovoza u toj je zemlji zabilježeno 216.725 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe koji su prijavljeni Nacionalnom sustavu za nadzor bolesti (NNDSS), ali napominju da ti brojevi predstavljaju samo djelić ukupnih slučajeva.

Što se tiče sojeva, većinom cirkulira tip A i neznatno tip B. Ovakva situacija za australsku zimu govori da i naša može biti takva.

Primjerice, u pretpandemijskoj godini imali smo nešto više od 61 tisuću oboljelih, potom dvije godine gotovo da je nije niti bilo, dok je lani zabilježeno oko šest tisuća laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe.

Za sada je pozitivno što je riječ o poznatim sojevima koji su sadržani u cjepivu, koje se u Hrvatskoj obično počne primjenjivati krajem listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2022 12:59