DRUGI VAL

Priprema se teren za tešku jesen: Uvećali smo količinu cjepiva protiv gripe u ovoj godini za 21%

Krunoslav Capak
 Bruno Konjevic/Cropix
U Britaniji namjeravaju spustiti granicu i omogućiti besplatno cijepljenje protiv gripe i starijima od 50

Većina je znanstvenika suglasna da bi se koronavirus mogao vratiti na jesen puno jačom snagom od trenutne. Već i činjenica da ćemo biti “zatvoreni” zbog nižih temperatura dovoljan je razlog da se virus brže širi, a to znači da će biti i puno više onih teško bolesnih. To je razlog što se u ovim ljetnim mjesecima pokušava “pripremiti teren”.

Ovih dana u Velikoj Britaniji vode se rasprave o cjepivu protiv gripe, odnosno namjera je da se spusti granica za besplatno cijepljenje protiv gripe! Tvrdi se da bi “udar” gripe i Covida-19 odnosno njihova kombinacija mogla paralizirati zdravstveni sustav tijekom zime, a bude li što više cijepljenih, taj bi se scenarij mogao uvelike izbjeći. Činjenica da je netko cijepljen protiv gripe brže bi razriješila dilemu jesu li simptomi znak gripe ili Covida-19.

Simptomi i gripe i koronavirusa su povišena tjelesna temperatura, kašalj, glavobolja, bol u zglobovima i mišićima i grlobolja, vrlo slično kao i kod Covida-19. No, kako cjepivo protiv gripe u velikoj mjeri štiti od te virusne bolesti, kod cijepljene osobe svi su ti simptomi ipak vjerojatnije znak Covida-19. Britanci drže da cijepljenje protiv gripe, koje je u većini zemalja besplatno za starije od 65 godina, treba omogućiti već i onima starijima od 50.

Za epidemiologa dr. Bernarda Kaića nema dvojbe da je cijepljenje protiv gripe u predstojećoj sezoni vrlo važno ima li se na umu epidemija koronavirusa čiji je nastavak vrlo izgledan.

- Dobro je da se cijepi što više starijih i kroničnih bolesnika, a što se tiče snižavanja dobne granice za besplatno cijepljenje, o tome zasad nismo raspravljali - kaže dr. Kaić.

Inače, lani je Hrvatska nabavila 360.000 doza cjepiva protiv gripe, a onda je zbog povećanog interesa nabavljena i dodatna količina, odnosno 40.000 doza. Potrošeno je 97,2 posto doza.

- U Hrvatskoj besplatno cjepivo protiv gripe mogu dobiti svi stariji od 65 godina, ali i mlađi s kroničnim bolestima. S obzirom na to da dio starijih od 50 u većem broju ima neku kroničnu bolest, i dosad su se mogli besplatno cijepiti - drži ravnatelj HZJZ-a doc. dr. Krunoslav Capak. Dodaje da za 2020. određene nabava 460.000 doza, dok je za dodatnih 40.000 doza u 2020. HZJZ kontaktirao Ministarstvo zdravstva radi objedinjene nabave na razini EU da se osiguraju dodatne doze. Time je uvećana ukupna količina cjepiva u 2020. za 21 posto.

- Potreba za cijepljenjem protiv gripe u nadolazećoj sezoni, upravo za navedene rizične skupine, bit će važnija nego inače - kaže Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:08