I LIJEČNICI I PACIJENTICA U ŠOKU

PRIPREMILI PACIJENTICU ZA OPERACIJU MRENE, NO DOČEKALO IH JE IZNENAĐENJE Starija gospođa nije ni znala što skuplja u očima već 35 godina...

Medicinsko osoblje bolnice u engleskom Birminghamu ostalo je zapanjeno kad su shvatili da je ‘plavičasta strana masa’, koju su uklonili iz oka jedne žene, zapravo gomila slijepljenih kontaktnih leća.

Liječnici su pripremali 65-godišnju ženu na operaciju mrene, a onda su joj iz oka izvadili čak 27 kontaktnih leća. ‘Bila je prilično šokirana’, rekla je specijalist oftalmolog Rupal Morjaria.

Kako piše NPR, Morjaria je priznala da su ona i kolege bili izennađeni kad su pronašli 17 kontaktnih leća, posve sljepljenih, dok su ubrizgavali anesteziju u oko pacijentice. Potom su otkrili još 10 leća. Najviše ih je začudila činjenica što se pacijentica nije žalila na iritaciju oka.

‘Kad je došla na pregled dva tjedna nakon što smo uklonili kontaktne leće, rekla je da se osjeća puno ugodnije. Mislila je da osjeća nelagodu zbog dobi i suhih očiju’, rekla je Morjaria.

Pacijentica se ranije nije žalila ni na što osim na mrenu, stoji u izvještaju liječničkog tima objavljenom na stranicama znanstvenog časopisa British Medical Journal. Gotovo 35 godina nosila je mekane kontaktne leće koje se mijenjaju nakon mjesec dana.

Morjaria se nada da će ovaj slučaj podići svijest među ljudima koji nose leće i da će ih potaknuti na češće preglede očiju. Njezin je tim iznenadila i činjenica da nije došlo do infekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2021 14:20