STRAŠNE NUSPOJAVE

PROIZVODI PROTIV AKNI MOGU BITI OPASNI PO ŽIVOT! Trebate hitno otići liječniku ako...

Neki bezreceptni preparati i sredstva protiv akna mogu izazvati ozbiljne pa čak potencijalno i po život opasne alergijske reakcije, upozorenje je koje je FDA jučer izdala. Takve neobične reakcije uključuju ukrućenost grla, otežano disanje, osjećaj malaksalosti, otečenost očiju, lica, usnica ili jezika.

Korisnici koji primijete bilo koju od ovih nuspojava trebali bi prestati koristiti te proizvode i odmah potražiti liječničku pomoć, upozorili su iz FDA te dodali da bi ljudi trebali prestati koristiti takve proizvode i ako počnu osjećati svrbež ili dobiju osip.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ove nuspojave se povezuju s topičkim preparatima protiv akna koji sadrže aktivne sastojke benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu, iako u FDA kažu da ne mogu sa sigurnošću odrediti jesu li ti sastojci ili neki drugi ili, pak, njihova kombinacija izazvali nuspojave. Među proizvođačima čiji su proizvodi na popisu onih koji su uzrokovali takve nuspojave su Proactiv, Neutrogena, MaxClarity, Oxy, Aveeno i Clear&Clear. Spomenute reakcije se često javljaju unutar nekoliko minuta od nanošenja proizvoda ili do jednog dana nakon nanošenja.

- Trenutačno se na deklaracijama tih proizvoda nigdje ne spominje mogućnost pojave ovakvih ozbiljnih alergijskih reakcija, a važno je da kupci znaju za njih i da znaju što da poduzmu ako primjete takve reakcije – rekla je dr. Mona Khurana iz Američke agencije za hranu i lijekove.

FDA naglašava da su jako ozbiljne reakcije rijetke: u periodu od 1969. i 2013. primili su 131 izvještaj o takvim alergijskim reakcijama povezanim s upotrebom bezreceptnih preparata protiv akna. Nije bilo izvještaja o smrtnim slučajevima, no u 44 posto od prijavljenih slučajeva, osobe su morale biti hospitalizirane. Puno češće reakcije na ovakve proizvode, koje su navedene na deklaracijama, uključuju peckanje, suhoću, svrbež, ljuštenje kože, crvenilo i blago oticanje područja na koje se preparat nanosi.

Kad se ovakvi proizvodi koriste prvi put, trebalo bi prvo malo količinu tijekom tri dana nanositi na ograničeno područje kože, savjetuje dr. Khurana. Tek ukoliko ne dođe do pojava alergijskih reakcija, možete nastaviti normalno koristiti proizvod na cijelom problematičnom području kože.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 16:04