MEDICINSKE PREPORUKE

PROMIJENITE ŽIVOTNE NAVIKE I SMANJITE KOLESTEROL Uzmite stvari u svoje ruke!

 Thinkstock

Nove medicinske preporuke sugeriraju da bi faktori rizika morali odrediti tko je kandidat za lijekove za snižavanje kolesterola (statine), a tko bi naprosto morao unijeti promjene u svoje životne navike. Svatko s dijabetesom, bolešću srca, "lošim" kolesterolom iznad 190 ili desetgodišnjim rizikom od srčanog udara iznad 7.5 posto morao bi uzimati statin, preporuke su to Američke kardiolološke udruge. Svi ostali s povišenim kolesterolom: uzmite stvari u svoje ruke.

1. Izgubite na težini. Prema savjetu stručnjaka s Klinike Mayo gubljenjem pet do deset posto težine značajno se može reducirati loš kolesterol.

2. Budite izbirljivi u hrani. Pazite se zasićenih masnoća koje vrebaju u crvenom mesu i mliječnim proizvodima. S Mayo klinike poručuju da manje od sedam posto dnevnih kalorija treba doći iz zasićenih masnoća.

3. Budite aktivni, vježbajte 30 minuta dnevno.

4. Prestanite pušiti. Zna se da je pušenje štetno za zdravlje, pa tako i za srce. Ako ste prestati pušiti, poboljšat će se razina dobrog kolesterola. Štoviše, krvni tlak smanjuje se u roku od 20 minuta nakon prestanka pušenja. Rizik od srčanog udara smanjuje se u roku od 24 sata od prestanka pušenja, a unutar godine danja rizik od obolijevanja od srčanih bolesti je dvostruko manji

5. Smanjiti alkohol. Prekomjerno pijenje alkohola može dovesti do visokog krvnog tlaka, zatajenja srca i moždanog udara. Preporuka je da žene svih dobi i muškarci stariji od 65 godina piju samo jedno alkoholno piće dnevno.

Na bazi ovih uputa napravite plan napada na kolesterol koji se može jednostavno provesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:47