DA TI SRCE PUKNE

Proveli su zajedno 50 godina života, a onda se ona razboljela. Sada su zajedno odlučili i umrijeti: ‘Ne možemo to trpjeti...‘

Iustracija

 Roos Koole/afp/profimedia/Roos Koole/afp/profimedia
Nizozemska i Belgija prve su europske zemlje koje su 2002. legalizirale eutanaziju

Jan Faber i Els van Leeningen bili su u braku gotovo pet desetljeća prije nego su početkom lipnja istovremeno okončali živote smrtonosnom injekcijom. Sedamdesetogodišnji par cijeli je život proveo zajedno, upoznali su se još kao djeca, a zatim su u Nizozemskoj rame uz rame umrli dvostrukom eutanazijom, piše Daily Mail.

U trenucima prije smrti par je bio okružen prijateljima i obitelji, uključujući sina koji je teško primio odluku roditelja da si okončaju živote. Jan koji je radio na teretnom brodu više od 20 godina patio je od jakih bolova u leđima, dok je njegovoj supruzi 2022. dijagnosticirana demencija koja je dosegla razinu da je jedva formirala rečenice.

Prvi put su se susreli u vrtiću da bi se kasnije zaljubili i uživali u doživotnom partnerstvu. Jan je bio sportski trener, a Els učiteljica u školi dok nisu odlučili slijediti svoju zajedničku strast. Kako su obožavali more, kupili su teretni brod i osnovali tvrtku za prijevoz robe tako da su veći dio života proveli živeći na brodovima.

Nakon više desetljeća dizanja teških tereta, Janovi bolovi u leđima postali su ozbiljni zbog čega se par vratio na kopno. 2003. godine otišao je na operaciju koja mu je trebala olakšati bolove, no niti ona nije pomogla te je bio prisiljen prestati raditi. Els se umirovila 2018. godine te je odmah počela pokazivati znakove demencije, bolesti od koje je bolovao i njen pokojni otac.

Službenu dijagnozu dobila je u studenom 2022., a stanje se progresivno pogoršavalo do točke u kojoj se borila sa slaganjem rečenica. Zbog Janovih fizičkih ograničenja i niže kvalitete života, počeli su razmišljati o "potpomognutom umiranju" zbog čega su se priključili nizozemskoj organizaciji NVVE - pravo na smrt.

- Živio sam svoj život, ne želim više trpjeti bolove, rekao je Jan, dok je Els samo kratko zaključila kako nema drugog rješenja.

Zbog Elsine demencije cijeli je postupak bio kompliciran jer nisu mogli biti sigurni u njenu sposobnost da potpiše pristanak. Uoči termina, dan su proveli sa sinom i unucima. Posljednja dva sata proveli su dijeleći uspomene i slušajući glazbu, a procedura je bila gotova u samo nekoliko minuta. Liječnici su paru istovremeno ubrizgali injekcije te su zajedno umrli 3. lipnja.

Nizozemska i Belgija prve su europske zemlje koje su 2002. legalizirale eutanaziju. Postupak je strogo reguliran, a liječnik i neovisni stručnjak moraju utvrditi da pacijent trpi nepodnošljive bolove bez nade za poboljšanjem.

U slučaju da se par odluči na eutanaziju, oboje osobe moraju ispunjavati te uvjete što procjenjuju dva različita liječnika zbog čega je ovaj tip eutanazije izrazito rijedak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 17:45