TEŠKE POSLJEDICE

Prvi grad u Hrvatskoj koji financira liječenje post-covid pacijenata: ‘Odmah im dolazimo u kuću‘

Ilustracija
 Marko Todorov/Cropix
Tim stručnjaka u vrlo krakom vremenskom roku obilazi pacijenta i započinje post COVID-19 rehabilitaciju

Grad Poreč prvi u Hrvatskoj financirat će izvaninstitucionalno liječenje osoba koje su preboljele teški oblik covida-19, s obzrom na to da takvi pacijenti mogu imati izražene zdravstvene tegobe i kada pobijede bolest, piše Glas Istre.

- Tim stručnjaka koji radi u okviru projekta Hospicij - kućna skrb, detektirao je potrebu pomoći i rehabilitacije tih pacijenata kada dođu svojim kućama, odnosno bivaju otpušteni iz bolnica, te je došao do ideje da Grad Poreč-Parenzo i Dom za starije i nemoćne osobe Poreč, kao nosioci projekta, kao još jedan od projekata u skrbi o zdravlju svojih građana koje Grad financira, dodatno prošire na provođenje post COVID -19 rehabilitacije i tako postanu prvi grad u Hrvatskoj koji je razvio izvaninstitucionalni oblik zdravstvene skrbi post COVID -19 rehabilitacije - napominju iz stručnog tima.

Post COVID-19 sindrom je bolest koja na organizam čovjeka, koji je prebolio COVID -19 infekciju, ostavlja posljedice na gotovo svim organskim sustavima ( dišnom, kardiovaskularnom, neurološkom, psihičkom) i otvara put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje.

Simptomi vezani uz navedeni sindrom uznemiruju, onemogućuju svakodnevno funkcioniranje i traju tjednima, po za sada dostupnim podacima i do šest mjeseci.

Post COVID 19 rehabilitacija, kao vid izvaninstitucionalne zdravstvene skrbi i pomoći, prilagođena je svakom pacijentu posebno. Važno je doći pacijentima što prije, u njihov dom, educirati i raditi s njima i njihovim obiteljima, jer bi u suprotnom takvi pacijenti morali ponovno odlaziti raznim specijalistima po bolničkim ustanovama, što se ovim projektom ili potpuno izbjegne ili znatno reducira.

S projektom izvaninstitucionalne post COVID -19 rehabilitacije, tim stručnjaka koji već godinama zajedno radi u okviru projekta Hospicij - kućna skrb, u vrlo krakom vremenskom roku dođe do pacijenta i započinje post COVID-19 rehabilitaciju.

Na taj način se puno ranije postiže i dolazi do poboljšanja kako zdravstvenog stanja, tako i kvalitete života pacijenata, a pacijenti ne moraju čekati niti odlaziti u bolnice.

Post COVID-19 rehabilitacija omogućava pravovremenu prevenciju komplikacija bolesti i posljedično uspješnije liječenje post COVID -19 sindroma, a kako napominju iz stručnog tima, pacijenti se uvijek mogu obratiti u Dom za starije i nemoćne osobe, te će se kroz projekt Hospicij – kućna skrb, uz suradnju s liječnicima, pokrenuti post COVID-19 rehabilitacija, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 01:52