DAN CRVENIH HALJINA

Prvog petka u veljači već se tradicionalno nosi crvena boja. Znate li zašto?

Dan crvenih haljina
 Zvonimir Ferina @2021
‘Želimo ukazati da je moždani udar zbog covida još opasniji‘, kaže predsjednica Hrvatskog neurološkog društva

Dan crvenih haljina, zdravstveno-edukativna akcija, održat će se već treću godinu zaredom, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz suorganizaciju Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj akcije Dan crvenih haljina je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pozornosti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopedica Dinah Vodanović.

- U ozračju pandemije i nedavnih potresa osjećamo obavezu još glasnije govoriti o ovoj temi jer pandemija covida-19 predstavlja rizik za nastanak moždanog udara jednako kao i emocionalna napetost kojoj su osobito izložene žene u stresnim situacijama. Moramo preuzeti brigu o vlastitom zdravlju jer se većina moždanih udara može prevenirati zdravim načinom života, a ako do moždanog udara dođe, za liječenje je uvijek ključno pravovremeno prepoznavanje simptoma i brza reakcija - kaže predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Gradonačelnika grada Zagreba, a važan doprinos dali su sponzori Berlin Chemie Menarini, Boehringer, Bina Istra, Eli Lilly, Endress+Hauser, Fresenius, Ghetaldus, Makpharm, Matkon, Nicro, Novartis, Pliva, Sandoz i Zubak grupa.

Ususret Danu crvenih haljina organizirat će se javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, a svečano obilježavanje akcije bit će 5. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu i moći će se pratiti online. Zvijezde večeri i ove će godine biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera Andrijane Subotić Pjajčik, Đurđice Vorkapić, Ivice Skoke, Lane Puljić, Martine Herak i Zorana Aragovića.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno, koji poziva sve da 5. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o Danu crvenih haljina mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva i na Facebook stranici posvećenoj akciji „Dan crvenih haljina“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2022 21:01