RIZIK OD RAKA

Raskrinkana velika studija o pivu: ‘Pa pogledajte tko je to radio, čak i vino vam manje šteti!‘

 Xinhua/Eyevine/Profimedia/Xinhua/eyevine/profimedia
Znanstvenik Helmut Seitz već desetljećima istražuje djelovanje alkohola na ljudski organizam

Rezultati jedne studije iz Kine sigurno će oduševiti pivopije. Prema tim istraživanjima, pivo ima fantastične sastojke s veličanstvenim djelovanjem. Taj napitak, tvrdi se u studiji, ne čini čovjeka samo veselijim, nego i zdravijim.

Autori pišu da crijevni mikrobiom može razgraditi određene sastojke piva i tako pozitivno djelovati na imunosni sustav. Oni mogu djelovati protuupalno i antioksidativno, dakle mogu štetne proizvode metabolizma učiniti neškodljivima. To zvuči odlično, piše DW.

Sporna studija

No pomniji pogled na studiju vrlo brzo kvari raspoloženje. Jer, nju je financirao State Key Laboratory of Biological Fermentation Engineering of Beer. A on je dio Tsingtao Breweryja – jedne od dvije najvećih pivovara u Kini.

Osim toga, dva od pet autora studije dolaze iz laboratorija te pivovare – dakle, moguće se radi o sukobu interesa. Znanstvenik koji istražuje alkohol Helmut Seitz zato sumnja u neovisnost tog istraživanja.

image

Ilustrativna fotografija

/Shutterstock

No on se prije svega zanimao za sadržaj te studije, a on je, kako je rekao, „u odnosu na alkohol groteskan".

„Naravno da u pivu ima određenih sastojaka koji povoljno djeluju na zdravlje, recimo ekstrakt hmelja", objašnjava Seitz. On već desetljećima istražuje djelovanje alkohola na ljudsko tijelo.

Više štete nego koristi

Oksidativni učinak alkohola je puno veći nego potencijalno pozitivno djelovanje svih drugih sastojaka, ističe ovaj znanstvenik. I pojašnjava da ovaj oksidativni učinak dovodi do upala i povećava rizik od obolijevanja – od dijabetesa pa sve do raka.

„Alkohol upravo u debelom crijevu izaziva rak", upozorava Seitz. „Alkohol se u tijelu pretvara u acetaldehid i djeluje toksično."

I ne samo to: kako kaže ovaj znanstvenik, pivo je čak štetnije za crijeva nego vino. No, kako napominje, još uvijek nije otkriveno zašto je to tako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:13