OGLASIO SE CDC

RASTE BROJ UMRLIH OD TAJNOVITE BOLESTI: Vlasti ne znaju što je uzrok, jedino zajedničko u svim slučajevima je da su pacijenti koristili e-cigarete

 
Ilustracija: E-cigarete
 Profimedia, AFP

Broj preminulih od nepoznate bolesti pluća povezane s korištenjem e-cigareta u SAD-u je narastao na 34, objavio je u četvrtak američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ta agencija koja prikuplja informacije o izbijanju bolesti pluća u 49 saveznih država tvrdi kako je zabilježeno 1604 slučaja diljem SAD-a.

Brojka od 34 preminula potvrđena je u 24 saveznih država, a u petak se očekuje objava o dobi, spolu i supstancama koje su korištene.

Iako se ne zna točno koji je uzrok ovog oboljenja, CDC ističe kako je jedino zajedničko ovim slučajevima da su pacijenti prijavili upotrebu elektroničke cigarete ili proizvoda za „vaping“.

Dodaje se kako posljednji pokazatelji otkrivaju da ulogu u izbijanju bolesti imao THC, psihoaktivna tvar iz kanabisa.

Ovakvi slučajevi zasad nisu zabilježeni u Europi gdje je konzumacija elektroničkih cigareta strože kontrolirana.

Ranije ove godine, Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama nakon što je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste.

Pušenje je trenutačno u Sjedinjenim Državama na povijesno niskoj razini, no zdravstvene vlasti su zabrinute zbog porasta upotrebe e-cigareta, osobito među tinejdžerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2020 01:34