O SLUČAJU IZ KNINA

Ravnatelj Klaićeve upozorava: ‘Ne ostavljajte djecu u autu, ni u hladu, do smrti može doći vrlo brzo’

 Tiago Zegur/Alamy/Alamy/Profimedia/CROPIX
Izlika za roditelje ne može biti ni ako je automobil u hladu ili je prozor mrvicu spušten kako bi ulazio zrak

Nakon strašne tragedije u Kninu, gdje je zaboravljen u obiteljskom automobilu od toplinskog udara preminuo petogodišnji dječak, stručnjaci upozoravaju kako je neprihvatljivo djecu ostaviti u zaključanom automobilu, čak i ako se radi o 'samo 10 minuta'.

Izlika za roditelje ne može biti ni ako je automobil u hladu ili je prozor mrvicu spušten kako bi ulazio zrak, jer se u parkiranom vozilu bez klime brzo razvijaju visoke temperature koje ljudski organizam ne može podnijeti.

– Čak i kad je automobil u hladu, a netko boravi u kabini na visokoj temperaturi, vrlo brzo dolazi do pretjeranog zagrijavanja unutrašnjosti, a onda se i sam organizam zagrijava. Ako je vani ekstremna temperatura, neovisno o tome je li vozilo na suncu, dakle nema ventilacije, zatvoreni su prozori, procjena je da već nakon sat vremena u takvim okolnostima može doći do toplinskog udara i, nažalost, smrtnog ishoda, upozorava dr. Goran Roić, ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj, prenosi Novi list.

Toplinski udar, objašnjava, nastupa kad tjelesna temperatura naraste na 40 i više stupnjeva Celzijevih, što rezultira prestankom rada organskih sustava, dovodi do trajnog oštećenja mozga i rezultira smrću. Tome prethodi pojačano znojenje, zagrijavanje, crvenilo kože, a zatim i konvulzije, grčevi, te nastupa koma i smrt.

Niti jedna temperatura, ističe Roić, nije 'sigurna' za djecu, niti bi se njih u bilo kakvim okolnostima smjelo ostavljati same u automobilu. A ljetne temperature zraka posebno su visoki rizik.

– Preporuka je uopće ne ostavljati dijete u autu. To je najbolja preventiva. Ljudski i profesionalno smatram da je to neprihvatljivo. Jer i da se radi o samo 10 minuta, i da je opravdano, nešto se roditelju može dogoditi, nešto ga skrene, a dijete je nemoćno, nitko ne zna da je u autu i dogodi se katastrofalan neželjeni ishod, zaključuje Roić.

– Kad nema ventilacije, protoka zraka, velike staklene površine u automobilu se sa svih strana zagrijavaju, a temperatura se neproporcionalno digne u kabini. Ako je vanjska temperatura 40 stupnjeva Celzijevih, za sat vremena u parkiranom autu, u okolnostima takvog staklenog kubusa, bit će 70 stupnjeva. Otvoriti malo prozore nije dovoljno za ventilaciju. Kad ljeti uđemo u auto, prvo dvije, tri minute pričekamo jer je sve užareno. Kad dijete boravi u takvom prostoru, bez zraka, vrlo brzo se događa kaskadni niz loših događaja, veli ravnatelj Klaićeve. U toj bolnici, kaže, ne bilježe sličan slučaj, no statistike iz SAD-a kažu da se godišnje dogodi 30-ak slučajeva smrti djeteta ostavljenog u automobilu, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:22