IMA I LOŠA VIJEST

REVOLUCIJA U BORBI PROTIV BOLESTI Vaginalni gel štiti od HIV-a čak i nekoliko sati nakon seksa

 C. Goldsmith / Wikimedia Commons

Novi vaginalni gel ima potencijal da zaštiti žene od HIV-a, čak i ako se primjenjuje nekoliko sati nakon seksa, pokazalo je istraživanje koje je provedeno na miševima. Antimikrobni gel zaštitio je pet od šest majmuna koji su bili izloženi virusu, a gel je također zaštitio dva od tri majmuna kada se primijenio pola sata prije izlaganja virusu HIV-a. Istraživanje je objavljeno u časopis u Science Translational Medicine, a glavni autor je Walid Heneine, istraživač u prevenciji HIV / AIDS-a Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti .

- Ovaj gel mogao bi biti vrlo koristan u zaštiti žena od HIV-a jer pruža zaštitu od zaraze bilo prije ili nakon seksualne aktivnosti – kaže se u studiji.

Nažalost, gel se ne očekuje na tržištu u skorije vrijeme jer su istraživači još nekoliko godina daleko od ljudskih kliničkih ispitivanja, a rezultati na životinjama ne moraju se nužno replicirati i na ljudima.

Gel sadrži 1-postotnu otopinu anti-HIV lijeka raltegravir ( Isentress ), a djeluje blokirajući sposobnost virusa za integriranje DNK u DNK životinjskih stanica.

DNK integracija je ključni korak kod HIV infekcije, ali dolazi kasno u procesu infekcije, obično više od šest sati nakon izlaganja, otkrili su znanstvenici. Stoga je fokusiranje ne preventivni tretman značajan korak u sprečavanju zaraze.

Istraživači su testirali gel tako da su ga nanosili majmunima koji su bili izloženi HIV-u dva puta tjedno tijekom sedam tjedana. Do kraja istraživanja dvojica od trojice ostao je nezaražen, za razliku od samo jednog majmuna od njih deset iz skupine koji su primali neaktivni placebo gel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:23