ČUDO TEHNOLOGIJE

Revolucionaran pothvat: U Hrvatskoj prvi put izvedeni zahvati ablacije i biopsije tumora uz pomoć robotske ruke

dr. sc. Luka Novosel

 https://www.kbcsm.hr/
U KBC-u Sestre milosrdnice kažu da taj sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine

Prvi put u Hrvatskoj u KBC-u Sestre milosrdnice izvedeni su zahvati ablacije i biopsije tumora na onkološkim pacijentima pomoću robotske ruke, izvijestili su u petak iz tog KBC-a.

"Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice prvi put u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke", istaknuli su u priopćenju.

image

Zahvati ablacije i biopsije tumora pomoću robotske ruke

https://www.kbcsm.hr/

Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta. Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata.

image

Zahvati ablacije i biopsije tumora pomoću robotske ruke

https://www.kbcsm.hr/

U KBC-u Sestre milosrdnice kažu da taj sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

"Prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata", istaknuli su u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Davor Vagić i subspecijalist intervencijske radiologije na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Luka Novosel.

image

Tim Odjela intervencijske radiologije KBC-a Sestre Milosrdnice

https://www.kbcsm.hr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:51